Zabbix

Zabbix is een open source – Netwerkmonitorsysteem , die voornamelijk werd ontwikkeld door Alexei Vladishev. Zabbix wordt nu verder ontwikkeld door Zabbix SIA. Het wordt gebruikt om IT-infrastructuren te monitoren. In 2001 werd de eerste versie vrijgegeven.

Componenten

In principe is Zabbix verdeeld in de Zabbix-server en de Zabbix-agent.

De serversoftware bestaat op zijn beurt uit verschillende subprocessen, die allemaal op dezelfde of afzonderlijke machine (s) kunnen worden uitgevoerd, waardoor Zabbix zeer goed schaalbaar is en geschikt voor zeer grote infrastructuuromgevingen.

Server

De server is verantwoordelijk voor het verzamelen en analyseren van de bewakingsgegevens. Verzamelde gegevens worden opgeslagen in een database.

De apparaten kunnen passief worden opgevraagd via SNMP / IPMI of alleen via ping , maar de gegevens kunnen ook actief worden verzameld door de Zabbix-agent op de hosts.

Als de verzamelde waarden bepaalde drempels overschrijden, kan de Zabbix-server acties activeren zoals: B. Verstuur meldingen.

De Zabbix-server kan op alle UNIX-achtige besturingssystemen worden geïnstalleerd, maar vereist nog steeds een database voor de werking ervan. Hiervoor komen alle gangbare databasesystemen ter sprake:

 • MySQL
 • PostgreSQL
 • Oracle RDBMS
 • SQLite
 • IBM DB2

De Zabbix-server bestaat uit verschillende subprocessen. Hoeveel van deze processen in elk geval worden uitgevoerd, kan meestal worden ingesteld in de zabbix_server.conf.

In detail zijn dit:

bollard
Verzamelt de gegevens van de Zabbix Agent
onbereikbare bolder
Controleert of niet bereikte hosts nog steeds niet bereikbaar zijn
pelsjager
Neemt alle inkomende gegevens over van actieve Zabbix-agenten / proxy’s
icmp pinger
pings individuele hosts
alerter
is verantwoordelijk voor het verzenden van meldingen
huishoudster
Opschoningstaak, verwijdert oude gegevens
geschiedenis syncer
schrijft de verzamelde gegevens naar de database
proxy bolder
Verzamelt de gegevens van de passieve proxies
http bollard
Controleert de bereikbaarheid en eventueel de retourcode van webservers / pagina’s (bewaking van webpagina’s)
ipmi bolder
verzamelt de gegevens via [IPMI]
vmware verzamelaar
verantwoordelijk voor VMware-monitoring
timer
is verantwoordelijk voor tijdafhankelijke triggers
db waakhond
controleert of de database beschikbaar is – zo niet, dan wordt deze gelogd en wordt er een melding verzonden (afhankelijk van de configuratie)
roltrap
verantwoordelijk voor het escaleren van de individuele triggers
ontdekker
verantwoordelijk voor netwerkscan (“Autodiscovery”)

Webinterface

De volledige monitoring wordt beheerd via een webinterface geschreven in PHP , zodat een normale browser als een client voldoende is. Door middel van een combinatie van hosts / acties / items / triggers kan elk denkbaar scenario voor het verzamelen van gegevens worden gerealiseerd. Bovenal is de weergave van hosts op kaarten (kaarten) van verschillende soorten (kaarten, infrastructuurplannen, enz.) Al van thuis uit geïntegreerd en zeer comfortabel opgelost. Een JSON- interface biedt de mogelijkheid om het beheer van het volledige systeem te automatiseren.

Voor elk “item” (een waarde die moet worden vastgelegd), kan een tijdgrafiek direct worden opgeroepen of door uzelf worden gedefinieerd. Verschillende grafieken kunnen vrij worden geconfigureerd op een overzichtspagina (tegenwoordig ook “dashboard” genoemd). Voor de verschillende toepassingen zijn er kant-en-klare sjablonen, zodat de eerste poging om de “Items” van Zabbix te configureren minimaal is.

Voor externe alarmafhandeling is het mogelijk om “evenementen” per e-mail, Jabber of SMS / GSM te verzenden. U kunt ook uw eigen scripts integreren die speciale meldingsformulieren implementeren.

Passieve of agentloze monitoring

Zonder software-installatie op de hosts die moeten worden gemonitord, kan de Zabbix-server gegevens verzamelen van zijn protégés via SNMP , IPMI of WMI (vanaf Zabbix 2.2). Eenvoudige tests zoals. Open poorten en / of reactietijden van webpagina’s kunnen bijvoorbeeld ook rechtstreeks in de Zabbix-server worden geconfigureerd.

Vanaf versie 2.2 kan Zabbix Java-applicatieservers (zoals JBoss of Apache Tomcat ) monitoren met behulp van de JMX- interface .

Actief – met agent

Als monitoring via ping , IPMI of SNMP niet voldoende is, installeert u de Zabbix-agent op de computer die moet worden gecontroleerd. Dit is een (C) programma, het veel meer en z. T. verzamelt ook nauwkeurigere gegevens over de host en verzendt deze naar de Zabbix-server.

Functies zoals Discovery zorgen ervoor dat nieuwe apparaten op het netwerk kunnen worden ontdekt en automatisch aan monitoring kunnen worden toegevoegd.

De agents zijn vooraf samengesteld voor de volgende platforms:

 • AIX
 • FreeBSD
 • HP-UX
 • Linux
 • OpenBSD
 • NetBSD
 • solaris
 • Windows

Proxy

Een Zabbix-installatie kan worden gedaan met behulp van Zabbix-proxy’s of Zabbix-knooppunten, zoals Zabbix. B. gedistribueerd naar meerdere sites of afzonderlijke netwerken. Zabbix-proxy’s en Zabbix-knooppunten worden regelmatig gesynchroniseerd met de Zabbix-server en voeren monitoring uit namens de hoofdzabbix-server.

Op deze manier kunnen netwerkgrenzen worden overwonnen of kan de Zabbix-server worden ontlast. Het Zabbix-knooppunt biedt dezelfde functionaliteit als de Zabbix-server – het is slechts een “subserver” van de hoofdzabbix-server.

Zabbix SIA

De Zabbix SIA werd in 2005 opgericht met de focus op professionele technische ondersteuning voor Zabbix. Partnerprogramma’s, integratiediensten en updateservices worden aangeboden.

Zabbix valt onder de GNU GPL versie 2 en is dus vrije software .

Trainingen

Er zijn ook wereldwijd beschikbare trainingen in verschillende talen.

Zie ook

 • Nagios
 • cactussen

Literatuur

 • Diego Wyllie: netwerkbeheer en monitoring. De beste webhulpmiddelen voor serverbeheerders . In: Computerweek . 16 februari 2015 ( online ).
 • Diego Wyllie: Zabbix: Source open enterprise-class monitoring . In: Computerweek . Nr. 41, 8 oktober 2012 ( online ).
 • Jürgen Donauer: Open Source Server Monitoring. Server- en clientbewaking met Zabbix 1.4.2, deel 1 . In: Computerweek. tecChannel.de . 7 november 2007 ( online ).
 • Jürgen Donauer: Open Source Server Monitoring. Server- en clientbewaking met Zabbix 1.4.2, deel 2: frontend . In: Computerweek. tecChannel.de . 16 november 2007 ( online ).

Leave a Reply

Your email address will not be published.