Een virtuele netwerkoperator of virtuele netwerkoperator gebruikt de infrastructuren en technologieën van verschillende telecommunicatieproviders om individuele netwerkoplossingen voor bedrijven te creëren zonder een eigen netwerkinfrastructuur te hebben.
De bedrijven profiteren van netwerken die optimaal zijn afgestemd op de omstandigheden op hun locaties. Deze netwerkoperators worden “virtueel” genoemd omdat ze netwerkdiensten aanbieden zonder zelfs de fysieke basis van de datalijnen te hebben.
Basiskennis
Een VNO communiceert typisch wereldwijde locaties van een WAN- bedrijf (wide area network ) om te zorgen voor een veilige overdracht van datapakketten tussen sites. Voor deze service kan het onafhankelijke VNO vertrouwen op de infrastructuur van verschillende infrastructuurbezitters ( vervoerders ). Dit onderscheidt het onafhankelijke VNO van vervoerders die ook beheerde netwerkoplossingen aanbieden, maar kan alleen op hun eigen netwerk vertrouwen. Een VNO kiest het beste voor zijn klanten uit een verscheidenheid van infrastructuren wereldwijd. Hij combineert deze deeloplossingen in een virtueel netwerk .
Geschiedenis
Oorspronkelijk waren alleen carriers actief in bandbreedteverkopers. De deregulering op het gebied van telecommunicatie (TK) veranderde de mondiale telecommunicatiemarkt drastisch. Al in de herfst van 1996 was bijvoorbeeld de voorkeurspositie van Deutsche Telekom in Duitsland op het gebied van netwerkinfrastructuur afgenomen en in 1998 verloren zij ook hun monopoliepositie in spraaktelefonie. Het toenemende aantal wedstrijden rond 2000 resulteerde in een enorme prijsongeval. In verband met de recessieIn die tijd leidde dit tot een economische inzinking van de vervoerders. Grote investeringen door telecommunicatieaanbieders bij de uitbreiding van hun infrastructuur verhoogden hun economische problemen. Deze situatie stelde VNO’s wereldwijd een concurrentievoordeel. Ze huren de infrastructuur van de vervoerders en hebben geen eigen afschrijvingsnetwerken.
Functionaliteit
Wereldwijde sitenetwerken kunnen worden gerealiseerd via multi- carrier, naadloze multiprotocol-label switching ( MPLS ) netwerken. Dit garandeert de overdracht van datapakketten in een verbindingloos netwerk. Als de meest veilige variant van netwerken biedt een VNO-achtige mitcaps IP-Secure VPN’s . Dit zijn zeer veilige virtuele privénetwerken die worden geïmplementeerd via IP-netwerken met versleutelde tunnels ( IPsec ).
Service
De diensten van een VNO omvatten met name het beheer van alle contracten, de selectie van geschikte vervoerders en de ondersteuning en monitoring van het gehele netwerk. Een VNO is beschikbaar voor de klant in het hele bedrijf, vanaf de conceptie tot en met het contract tot de proactieve ondersteuning van het netwerk als een enkel aanspreekpunt (SPOC). Om de transparantie van een servicecontract te vergroten, worden SLA’s ( Service Level Agreement ) expliciet met de services overeengekomen. Deze SLA’s zijn belangrijk voor een VNO zoals mitcaps of Vanco, omdat service het kritieke afbakeningscriterium is voor andere aanbieders en vervoerders.
Verdere virtuele netwerkconcepten
Mobile Virtual Network Operator
De eerste mobiele netwerkoperators (MVNO’s) waren rond 2004 operationeel in Duitsland. In tegenstelling tot de netwerkoperator heeft een MVNO geen eigen toegangsnetwerk met eigen radiostations. Anders heeft de MVNO alle andere diensten, zoals het verzamelen van klantgegevens, facturering, incasso en klantenservice, net als de netwerkexploitant. Hij huurt het netwerk maar van netwerkexploitanten.
De “echte” MVNO gebruikt het mobiele netwerk als een overgangsroute en creëert zijn eigen basisdiensten en diensten met toegevoegde waarde. Het netwerk kan bestaan uit toegangsnetwerken van verschillende netwerkoperators. Voor de klant is het hybride netwerk niet herkenbaar. De aankoop van transitieroutes heeft echter een extra handelsniveau nodig, wat extra kosten met zich meebrengt. De MVNO’s kunnen nog steeds goedkopere tarieven aanbieden, omdat ze besparen op de verkoopkosten. Door de internetverkoop zonder eigen winkels en beperkte klantenservice, besparen ze de extra kosten die tijdens de onderhandelingen worden gemaakt.
Dit onderscheidt MVNO’s van VNO’s. Omdat een VNO dwars door de goede klantenservice heen een concurrentievoordeel heeft ten opzichte van de vervoerders.
Elektriciteitsmarkt
Yello Strom startte zijn Yellow Power-activiteiten in 1999. De deregulering van de energiemarkt maakte dit concept mogelijk. Yello Strom biedt energie tegen redelijke prijzen met goede service. De energieleverancier heeft geen eigen energienetwerken, maar is een zuiver distributiebedrijf dat energie koopt en distribueert naar de eindgebruikers.
Je zou het een VNO van de energiemarkt kunnen noemen.
Literatuur
- Jyrki TJ Penttinen, Petri Jolma, Erkki Aaltonen, Jani Vare: het DVB-H-handboek . De werking en planning van mobiele tv, John Wiley & Sons Inc., Chichester 2009, ISBN 978-0-470-74829-9 .
- Otto Carlos MB Duarte, Guy Pujolle (eds): Virtuele netwerken . Pluralistische benadering voor de volgende generatie internet, John Wiley & Sons Inc., Chichester 2013, ISBN 978-1-84821-406-4 .
- Willie Forbes: Mobile Virtual Network Operator . 99 Success Secrets – 99 Meest gestelde vragen over Mobile Virtual Network Operator – Wat u moet weten, Emereo Publishing Publishing, 2014, ISBN 978-1-4888-1388-7 .
- Ana Pont, Guy Pujolle, SV Raghavan (eds): Communicatie . Draadloos in ontwikkelingslanden en netwerken van de toekomst, Springer-uitgeverij, Berlijn / Heidelberg 2010, ISBN 978-3-642-15475-1 .
- Luis M. Correia, Henrik Abramowicz, Martin Johnsson, Klaus Wünstel (red.): Architecture and Design for the Future Internet. 4WARD-project, Springer Verlag, Berlijn / Heidelberg 2011, ISBN 978-90-481-9346-2 .
Zie ook
- Network management
Bronnen
- http://www.funkschau.de/heftarchiv/pdf/2003/fs0603/fs0306048.pdf funkschau 06/2003 blz. 48-49
- www.bundesbank.de/download/volkswirtschaft/mba/2000/200012mba_deregul.pdf
- www.deloitte.com/dtt/cda/doc/content/de_TMT_MVNO_240306.pdf