Als SOA Governance (ook bekend als service Governance ) overeengekomen werkzaamheden, besluiten, rollen en verantwoordelijkheden (het toewijzen van rollen aan activiteiten of besluiten) te reguleren en te controleren een zijn service-oriented architecture (SOA) , respectievelijk. Conflicten moeten niet worden voorkomen, maar worden ontladen door gestandaardiseerde en geaccepteerde processen. In tegenstelling tot IT-governance zijn nieuwe benaderingen nodig omdat SOA niet alleen informatietechnologie (IT) omvat, maar ook bedrijfsprocessen ( BPM-beheer ) en volledig nieuwe kwesties (servicegovernance) aanpakt.
Target
Het doel van SOA-governance is het versterken van de serviceactiviteiten, of het mogelijk maken van strategieën door servicedenken. SOA Governance specificeert een structuur in de vorm van rollen, taken, beslissingen en verantwoordelijkheden.
Typische doelen die bestaan op verschillende niveaus, zoals Technische of bedrijfsgerelateerde niveaus zijn:
- Aanbieden en gebruiken van diensten in het service- ecosysteem binnen interorganisationele bedrijfsnetwerken of internet (strategie mogelijk maken door dienstverleningsdenken)
- Flexibiliteit en behendigheid van bedrijfsprocessen (Service-Business Alignment)
- Enterprise Application Integration and Reuse (Service-Business Alignment)
Deze doelen zijn soms tegenstrijdig, omdat z. B. Hergebruik ten koste van flexibiliteit. Daarom moeten er overkoepelende doelen worden gedefinieerd, die deel uitmaken van de SOA-strategie, niet SOA-governance.
SOA-governance specificeert de geschikte structuren met de bovengenoemde elementen voor het bereiken van de doelen van de SOA-strategie. Beide zijn niet onafhankelijk van elkaar: bepaalde strategieën vereisen specifieke structuren en verschillende structuren kunnen in een strategie zinvol zijn. Een structuur kan ook op verschillende strategieën van toepassing zijn. SOA-governance heeft echter andere kenmerken en is onderhevig aan verschillende veronderstellingen wanneer zich wijzigingen voordoen.
Vereisten
SOA-governance moet dezelfde doelen nastreven en worden geïntegreerd met andere vormen van corporate governance. Daarom is een vereiste voor SOA-governance functionerend ondernemingsbestuur . Bovendien moet SOA-governance worden afgestemd op alle andere vormen van vermogensbeheer (bijv. IT-governance , BPM-governance , gegevensbeheer ).
Eigenschappen
Net als bij corporate governance moet SOA-governance voldoen aan de langetermijn, moeilijk te veranderen en afdwingbare kenmerken.
Lagen
SOA-governance kan op verschillende niveaus worden bekeken: [1]
- Levenscyclus van een dienst
- Samenstelling van diensten
- Diensten in het service-ecosysteem binnen interorganisationele bedrijfsnetwerken of internet
Mechanismen
SOA-governancemechanismen implementeren en ondersteunen de structuur, die wordt bepaald door activiteiten, beslissingen, rollen en verantwoordelijkheden. Niet elk mechanisme past in elk bedrijf, omdat niet elke structuur bij elk bedrijf past.
Enkele mogelijke mechanismen zijn:
- Stimuleringssystemen voor optimale resultaten die de doelen ondersteunen
- SOA Center of Excellence: centraal aanspreekpunt dat SOA in het bedrijf initieert en coördineert
- Service Level Agreement (SLA)
- Communicatierichtlijnen (zowel formeel als informeel)
- documentatie Richtlijnen
Deze mechanismen kunnen worden ondersteund door software, b.v. Enterprise Service Bus, monitoringtools, beleidsinstrumenten, modelleringshulpmiddelen of workflowsystemen.
Meting
Het succes van SOA-governance is moeilijk te meten. Evenzo kunnen de voordelen van bepaalde vormen van SOA-governance worden gemeten. Dit is ook het geval met corporate governance. Er zijn echter goede te onderscheiden van slecht bestuur. Een noodzakelijke voorwaarde voor een succesvolle SOA-governance is de efficiëntie (= dingen goed doen) van de SOA-processen, die kunnen worden gemeten aan de hand van verschillende processtatistieken. Voldoende voorwaarde is de effectiviteit (= de juiste dingen doen) van SOA-governance. Effectiviteit kan z. B. overeenkomstig IT beheer door Peter Weill bepaald door ondervraging van de verschillende rollen [2] . Een wetenschappelijk onderbouwde vragenlijst voor de verschillende rollen bestaat op dit moment niet. Een andere manier om dit te meten isBenchmarking . Er moeten regelmatig metingen worden verricht wanneer de bedrijfsomgeving verandert en SOA-governance mogelijk moet worden aangepast. Een verandering in SOA-governance wordt echter aangedreven door andere factoren dan een SOA-strategie.
Typische vragen
Typische problemen bij SOA-governance zijn:
- Wie is verantwoordelijk voor specifieke informatie en functionele functionaliteit in het bedrijf?
- Hoe worden services geïdentificeerd die kunnen worden gedeeld? Wie beslist of een dienst wordt verleend?
- Hoe worden gedeelde services gefinancierd? Wie draagt welke verantwoordelijkheid voor zo’n dienst?
- Hoe worden de functionaliteiten, kenmerken (bijv. Betrouwbaarheid, reactietijden) en technische interfaces van diensten gedocumenteerd?
- Hoe wordt het gebruik van gedeelde services afgedwongen? Welke regels en voorwaarden zijn van toepassing?
- Hoe kan een service die afhankelijk is van meerdere gebruikers worden gewijzigd?
- Hoe de naleving van niet-functionele vereisten te waarborgen ? Met name de vraag hoe noodzakelijke investeringen in infrastructuur worden gefinancierd.
Naleving van de regels die op deze manier zijn ontwikkeld, wordt gemonitord in de context van SOA-governance. Het opstellen en bewaken van de regels vormt een controlelijn . Overtredingen kunnen een aanwijzing zijn voor de noodzaak om de regels aan te passen. Tenzij dit waar is, is het voor effectieve SOA-governance belangrijk om naleving van de regels af te dwingen.
Bronnen
- Jump-up↑ Servicegovernance Werkpakket in het project Service Ecosystems Management voor collaboratieve procesverbetering
- Spring omhoog↑ Weill, Peter; Ross, Jeanne W. (2004). IT-governance. Harvard Business School Press, Boston, Massachusetts, ISBN 1-59139-253-5
Webkoppelingen
- IBM SOA Governance Levenscyclus. IBM, toegankelijk op 14 december 2007 .
- Phillip Windley: SOA Governance: regels van het spel. In: infoworld.com. 23 januari 2006, toegankelijk op 14 december 2007 .
- M. Kuffner et al.: Governance Building. In: SOA-Know-How.de: Fabrikantonafhankelijke SOA-handleiding. Betreden op 28 februari 2008 .
- F. Vollmar et al.: Implementatie van governance. In: SOA-Know-How.de: Fabrikantonafhankelijke SOA-handleiding. Betreden op 28 februari 2008 .