Kwaliteitsbeheer ( QM ) verwijst naar alle organisatorische maatregelen die dienen om de proceskwaliteit, de diensten en dus de producten van welke aard dan ook te verbeteren. De term services in QM omvat de services, maar gaat verder dan de gebruikelijke termijn en betreft met name de intra-organisatorische services. Kwaliteitsbeheer is een kerntaak van het management . In industrieën zoals lucht – en ruimtevaart , automobiel- , medische , delen van de gezondheidszorg , de medische revalidatie of drug- en voedselproductie is een voorgeschreven kwaliteitsmanagementsysteem .
Sinds ongeveer 1900 zijn er verschillende modellen voor de standaardisatie van kwaliteitsmanagement ontwikkeld.
Gebruik
De economie zien quality management als onderdeel van het functionele gebied beheer , met als doel de effectiviteit en efficiëntie van het werk ( kwaliteit van het werk ) of bedrijfsprocessen te verhogen. Daarbij moet rekening worden gehouden met materiaal- en tijdvereisten en moet de kwaliteit van het product of de dienst worden gehandhaafd of verder worden ontwikkeld.
Inhoud omvat de optimalisatie van communicatiestructuren , professionele oplossingsstrategieën, het onderhoud of de verbetering van de tevredenheid van klanten of klanten en de motivatie van het personeel, de standaardisatie van specifieke actie- en werkprocessen, normen voor producten of diensten, documentatie , beroepsopleiding , uitrusting en ontwerp van werkruimten.
Bij het ontwerpen van werkprocessen in organisaties moet kwaliteitsbeheer ervoor zorgen dat kwaliteitsbelangen hun toegewezen plaats innemen. Kwaliteit verwijst zowel naar de op de markt gebrachte producten en diensten als naar de interne processen van de organisatie en wordt gedefinieerd als de mate waarin het betreffende product of het proces in kwestie aan de vereisten voldoet. Deze vereisten kunnen expliciet worden gedefinieerd, maar ze kunnen ook impliciet worden verondersteld (verwachtingen).
Kwaliteitsbeheer leidt niet noodzakelijkerwijs tot een resultaat van hogere kwaliteit, maar zorgt alleen voor de opgegeven kwaliteit. Het productieproces van een goedkoop product kan ook worden onderworpen aan volledig kwaliteitsbeheer. Kwaliteitscertificeringen zoals ISO zeggen niets over de productkwaliteit, zoals wordt gesuggereerd door reclame, maar alleen over kwaliteitsbeheer in het productieproces. De interpretatie van kwaliteitsmanagement als kitsch richt zich op dit feit , zoals dit, volgens de sociale en economische wetenschapper Paul Reinbachercreëer kitscherige comfortzones waarin verwachtingen zijn vervuld maar geen nieuwe impulsen worden gegenereerd. In die zin is kwaliteitsmanagement eerder conservatief dan innovatief. [1]
Historische ontwikkeling
tijd | leuze | beschrijving | voorrijder |
---|---|---|---|
rond 1900 | kwaliteitscontrole | Defecte producten sorteren | Ford , Taylor |
rond 1930 | kwaliteitscontrole | Controle op basis van statistieken | Walter A. Shewhart z. B. controlekaarten |
rond 1960 | Kwaliteitsmetingen door het hele bedrijf | Preventieve maatregelen | Genichi Taguchi , WE Deming |
rond 1964 | Zero Deficiency Program van het Amerikaanse ministerie van Defensie | Doel van perfectie | Philip B. Crosby |
rond 1985 | Zero defect strategie | Zes sigma | General Electric , Motorola |
1988 | EFQM-model | negen holistische criteria | EFQM |
rond 1990 | uitgebreid kwaliteitsconcept | Integratie van subconcepten | Ishikawa 5-Why |
1995 | Total quality management | Kwaliteit als systeemdoel | WE Deming , Malcolm Baldrig CIP Continuous Improvement Process |
Modellen en normen
Er zijn een aantal normen voor kwaliteitsmanagement die worden gebruikt als een raamwerk of als een verplichte vereiste voor het opzetten van een kwaliteitsmanagementsysteem. Het gebruik van verschillende kwaliteitsnormen toont sterke regionale en branchespecifieke verschillen. Vooral Aziatische en Angelsaksische fabrikanten, vooral in de industrie , hebben kwaliteitsmanagementmethoden geïntroduceerd.
EFQM en ISO 9001
De bekendste modellen voor kwaliteitsbeheer zijn het EFQM-model ( Enterprise Quality Feedback Management ) en de ISO 9001 , die beide kruispunten in de procesoriëntatie hebben.
Het EFQM-model is Europees van aard en maakt ook een certificaat van een auditor mogelijk, zoals EN ISO. In tegenstelling tot ISO 9001: 2008 is het een competitief model dat niet streeft naar specificaties, maar om zelfverantwoordelijkheid bij de evaluatie te verzekeren. De centrale bekommernis van het EFQM-model is de voortdurende verbetering door innovatie en leren in alle delen van het bedrijf en in samenwerking met andere EFQM-gebruikers. Het is altijd gebaseerd op de beste implementaties ter wereld, zodat een bedrijf nooit de maximale score kan halen. Er is dus een grotere motivatie voor verdere verbeteringen vergeleken met ISO 9001: 2008. EFQM kan niet alleen worden toegepast op bedrijven, maar ook op dienstverlenende en sociale instellingen. De herziening ISO 9001:
Speciale modellen
- Nieuwere kwaliteitsnormen zoals ISO / TS 16949 : 2002 zijn meer in overeenstemming met de bekende en gefundeerde methoden van de oprichters van het denken over industriële kwaliteit ( W. Edwards Deming , Walter A. Shewhart ).
- Voor de publieke sector is het op EFQM gebaseerde CAF ( Common Assessment Framework ) -model ontwikkeld in Europa .
- Voor organisaties met ontwikkeltaken (interne IT-afdelingen, auto-ontwikkeling, machine-ontwikkeling) is er de Capability Maturity Model Integration (CMMI) als een gespecialiseerd procesmodel. Door zich specifiek op ontwikkelingsorganisaties te richten, kan CMMI zich meer op detail concentreren op individuele procesaspecten.
- In de productie worden statistische middelen gebruikt om het productieproces te bewaken. Een van de kwaliteitsstrategieën die hierop is gebaseerd, is Six Sigma .
- In het projectmanagement worden ook eigen kwaliteitsmanagementprocedures gebruikt, zie kwaliteitsbeheer in het projectmanagement .
- In samenwerking met TÜV Rheinland is de Quality Certification Planner for Construction (“QZ Planner on Construction” is een geregistreerd woordmerk bij het Duitse octrooi- en merkenbureau) in 2007 ontwikkeld, met name voor architectenbureaus en ingenieursbureaus.
- De strengste certificeringen zijn die van de auto-industrie, zoals ISO / TS 16949: 2002 of zijn voorganger QS-9000 en VDA 6.1.
- Eigen normen zijn te vinden in de geneeskunde en medische technologie, zoals beschreven in kwaliteitsmanagement in de medische beschreven, evenals
- in de sector van het voortgezet onderwijs,
- in de lucht- en ruimtevaart en
- in kerncentrales.
Beoordeling
Veel kwaliteitsmanagementmodellen proberen de processen objectief te beoordelen. Er zijn twee fundamenteel verschillende benaderingen:
a) Certificeerbare normen gedefinieerde minimale vereisten voor een effectief systeem voor kwaliteitsborging , zoals de EN ISO 9001, door middel van audits worden geëvalueerd.
b) self-assessment van de eigen kwaliteit management systeem en benchmarking tussen concurrenten tegen een prijs kwaliteit, zoals de EFQM Excellence Award van de European Foundation for Quality Management (economie), de Speyer Quality Award (voor de publieke sector) of de Ludwig Erhard Prize , de Duitse prijs voor de regels van het EFQM hoge politieke prestige, worden vergeleken waarin de effectiviteit van concurrerende systemen voor kwaliteitsborging.
Kritiek
Het wordt vaak kritisch becommentarieerd dat alleen extern gecontroleerde en gecertificeerde kwaliteitsmanagementmodellen objectieve criteria kunnen weerstaan, omdat een zelfbeoordeling hen vaak in het voordeel van de eigen situatie beoordeelt.
- Certificaten die zijn uitgegeven door auditors, zoals de drie mogelijke EFQM-certificaten, zijn daarom gericht op externe audits in plaats van self-assessments.
- De sociaal wetenschapper Bettina Warzecha betoogt dat complexe werkprocessen niet in kaart kunnen worden gebracht door sleutelfiguren: het is een mythe dat industriële processen beheersbaar zijn door middel van kwaliteitsbeheer. [2] [3]
Structuur
Kwaliteitsmanagement is een self-referentiële proces, dat wil zeggen, kan het proces voor het verbeteren van het onderwerp ook worden toegepast om de kwaliteit management proces zelf.
Beheer
In QM als managementtaak geeft u op:
- kwaliteitsbeleid
- doelen
- verantwoordelijkheden
Het is in het belang van het management, het vaststellen van duidelijke omschrijvingen, anders kan het persoonlijk verantwoordelijk worden gehouden voor de schade die door het product ter verantwoording roepen.
Besturingslus van kwaliteitsbeheer
Grote nadruk wordt gelegd op de continue verbetering van de processen. Ervaringen vloeien terug in de planning, zodat een controlelus ( Demingkreis ) ontstaat: [4]
- Kwaliteitsplanning – een actuele conditie wordt bepaald en het raamwerk voor kwaliteitsmanagement wordt bepaald. Daarna worden concepten en processen ontwikkeld.
- Kwaliteitscontrole – de resultaten verkregen in de planningsfase zijn geïmplementeerd ( QFD , FMEA ).
- Quality Assurance – Evalueer kwalitatieve en kwantitatieve kwaliteitsinformatie (kosten-batenoverwegingen, beoordeling van gemaakte veronderstellingen).
- Kwaliteitswinst – Informatie uit de vorige fase wordt gebruikt voor structurele verbetering en procesoptimalisatie . Prestaties en resultaten worden gecommuniceerd.
Literatuur
- Holger Brüggemann, Peik Bremer: grondbeginselen van kwaliteitsbeheer. Van tools tot methoden tot TQM . Wiesbaden: Springer 2012, ISBN 978-3-8348-1309-1 .
- Franz J. Brunner, Karl W. Wagner: kwaliteitsbeheer. Handleiding voor studeren en oefenen . München, Wenen: Hanser 2011, ISBN 978-3-446-42516-3 .
- Rüdiger Gläbe, Hermann J. Thomann (red.): Quality Management in Service Companies . Huidige praktische handleiding met direct bruikbare hulpmiddelen op de meegeleverde CD-ROM . TÜV Media, Keulen 2007, ISBN 3-8249-0473-X .
- Günter Göbel, Knut Marhold, E. Rüdiger Weng: QM FIBEL – Succesvol kwaliteitsbeheer voor architecten en ingenieurs . IWW Institute for Business Publishing GmbH & Co. KG, Würzburg, 2e druk 2014, ISBN 978-3-89212-048-3 .
- Uli Greßler, Rainer Göppel: Quality Management. Een introductie . Bildungsverlag EINS, Troisdorf, ISBN 3-8237-4795-9 .
- Gerd F. Kamiske (red.): Bouwstenen voor innovatief kwaliteitsmanagement. Hanser, München / Wenen 1997, ISBN 3-446-18990-4 .
- MQ – Management en kwaliteit / Het tijdschrift voor geïntegreerde beheersystemen , editie Duitsland, orgel van TÜV Cert , TÜV Media, Keulen, ISSN 1862-2623 .
- Tilo Pfeifer , Robert Schmitt (ed.): Masing Manual Quality Management , Carl Hanser Fachbuchverlag, München; Wenen, zesde herziene editie 2014, ISBN 978-3-446-43431-8
- Dieter Pfister , Lucien Schoppig: identificatie als succesfactor in Modern Quality Management, Basel 1994, ISBN 3-906430-53-7 .
- Armin Töpfer, Hartmut Mehdorn: Total Quality Management. 3e druk, Luchterhand, Berlijn 1994, ISBN 3-472-01759-7 .
- Karl W. Wagner : Quality Management for SMEs . Hanser, München 2005, ISBN 3-446-40229-2 .
- Ernest Wallmüller: Holistic Quality Management in Information Processing . München, Wenen: Hanser 1994 ISBN 3-446-17101-0 .
- Herbert Schnauber , Armin Schuster (red.): Succesfactorkwaliteit. Gebruik en voordeel van het EFQM Excellence Model . Symposion Publishing GmbH, Düsseldorf 2012, ISBN 978-3-86329-420-5
- Robert Schmitt, Tilo Pfeifer : kwaliteitsbeheer. Strategieën – Methoden – Technieken. Hanser Verlag, München, 5e editie 2015, ISBN 978-3-446-43432-5 .
Individuele proeven
- Jump up↑ Paul Reinbacher: Quality Management? Kitsch! In: De Europese. Het debatmagazine. 12 oktober 2015.
- Jump up↑ http://www.brandeins.de/archiv/2010/qualitaet/ungesunde-ordnung/ Interview met sociaal wetenschapper Bettina Warzecha: ongezonde orde , merk eins ( zakenmagazine ) 12 . Vintage, nummer 10 van oktober 2010, pp. 120-124.
- Jump up↑ Bettina Warzecha: Probleemkwaliteitsbeheer – procesoriëntatie, controleerbaarheid en zero-error-processen als moderne mythes , uitgeverij voor planning en organisatie, 2009, 163 pagina’s, ISBN 978-3-00-028012-2 .
- Jump up↑ Schmitt, Robert; Piper, Tilo; Reißiger, Wolf: kwaliteitsorganisatorische structuren . In: Schmitt, Robert; Pfeifer, Tilo (ed.): Masing Manual Quality Management . 5e editie. Hanser, München 2007, ISBN 978-3-446-40752-7 , p 54.