openITCOCKPIT

openITCOCKPIT is een multi-tenant webinterface ontwikkeld in PHP voor het beheer van de bewakingssoftware Nagios of Naemon. Het doel van het project is om een ​​gebruikersvriendelijke en eenvoudig te gebruiken interface te maken om complexe IT-landschappen te monitoren. Bovendien biedt openITCOCKPIT de mogelijkheid om gedistribueerde systemen vanuit een centraal punt te beheren.

Functionaliteit

De configuratie voor Nagios / Naemon kan worden gemaakt via de openITCOCKPIT-interface of de REST API. Beheerders kunnen host- of servicesjablonen gebruiken. De beheerder slaat alle belangrijke gegevens in de sjabloon op (welke controle moet worden uitgevoerd waar, hoe vaak, wie moet er worden geïnformeerd wanneer enzovoort). Daarna kan elke gebruiker deze sjablonen gebruiken, dus zelfs onervaren gebruikers kunnen met openITCOCKPIT werken. Serversjablonen kunnen ook worden gegroepeerd om sneller te werken.

Nadat alle instellingen zijn gemaakt via de frontend: alle cheques aangemaakt, contacten aangemaakt, gebruikers geïmporteerd ( Active Directory of LDAP worden ondersteund), de configuratie kan worden overgedragen aan Nagios / Naemon met een “export”. Vanaf dat moment worden de services bewaakt en worden de status en grafieken weergegeven in de openITCOCKPIT-interface.

openITCOCKPIT-objecten (clients, locaties, apparaatgroepen, autorisaties, contacten, services, enz.) die nieuw zijn gemaakt, worden vermeld in een afzonderlijke lijst “Niet gecontroleerd” zolang de configuratie is geactiveerd (geëxporteerd). In V3 vindt de export op de achtergrond plaats, zodat de webinterface op dit moment niet voor alle gebruikers is vergrendeld. Alle gebruikers kunnen gewoon doorgaan met werken.

Componenten

De backend ondersteunt de volgende engines: Check MK , Nagios , Naemon, Mod Gearman en Status Engine.

Rapporten

openITCOCKPIT biedt verschillende soorten rapportage. Het Instant rapport geeft een overzicht van hoe lang een host of service de status OK, Warning, Critical of unknown heeft gehad. Auto-rapporten zijn gedetailleerde rapporten met SLA-diagrammen en grafieken over elke service. Ze geven ook aan hoe lang een host / service niet werkte, maar met meer logica. Alle rapporten zijn beschikbaar in HTML- of PDF-indeling.

Integratie

De open RESTful API staat openITCOCKPIT toe om verbinding te maken met ticketsystemen, CMDB , configuratiebeheer, cloudplatforms en SAP. Met de uitbreiding van de openITCOCKPIT API om functionaliteit te lezen, is de REST API in versie 3 volledig operationeel.

Software van derden

De modules Nagvis en pnp4nagios werden in de V3 vervangen door modules, die een betere schaalbaarheid en een betere visualisatiemogelijkheid bieden. In plaats van NagVis wordt MapModul gebruikt, dat zich ook in grote omgevingen goed schaalt. De module pnp4nagios is vervangen door een interne ontwikkeling die een aantrekkelijker datavisualisatie biedt. Beide modules integreren beter met openITCOCKPIT en zijn dankzij hun duidelijkere codebasis beter aan te passen aan de gebruikerseisen.

Systeemvereisten

openITCOCKPIT vereist een webserver met een geladen PHP-extensie. Om het volledige scala van functies te kunnen gebruiken, moeten verschillende PEAR- pakketten worden geïnstalleerd en geladen. De ontwikkelaars bevelen het gebruik van de webserver Nginx aan . Bij het kiezen van het besturingssysteem moet ook worden opgemerkt dat de Nagios-software kan worden geïnstalleerd. Vanaf versie 3 is het aanbevolen besturingssysteem Ubuntu . Voor Ubuntu zijn geschikte Debian-pakketten beschikbaar in hun eigen repository .

Commerciële extensies

Voor gebruikers die openITCOCKPIT in grote omgevingen willen gebruiken, biedt de fabrikant it-novum overeenkomstige ondersteuningspakketten en zakelijke add-ons. Er zijn uitbreidingen beschikbaar voor gebeurteniscorrelatie, SAP (op basis van SAPCONTROL-webservice, niet CCMS), AS / 400 of iSeries / i5, opslagbeheersystemen (Netapp, Ceph, openATTIC).

Literatuur

  • Steffen Rieger: open oplossing voor systeembeheer. Introductie van een op Nagios gebaseerde parapluoplossing op Deutsche BKK , IT-Banken & Versicherungen 3/2012, blz. 35.
  • Bernd Erk: In de test: Open IT Cockpit , Linux Magazine 01/2011, blz. 94.
  • Thomas Bär: gratis vlucht naar systeemmonitoring , LANline 12/2010, blz. 16.
  • Dieter Heupke: Monitoring als een managed service; Seismology , iX 10/2010, blz. 114.

Leave a Reply

Your email address will not be published.