Ontwikkelingsplan (informatietechnologie)

Net zoals het ontwikkelingsplan voor stadsontwikkeling dat het huidige landgebruik documenteert en het toekomstige landgebruik bepaalt, worden de huidige en toekomstige IT-infrastructuur en applicatiesoftware van een bedrijf ter ondersteuning van zijn bedrijfsprocessen gedocumenteerd of gedefinieerd in een IT-ontwikkelingsplan (zie [1] ) ,

Overzicht

Een ontwikkelingsplan is een centrale handleiding voor de personen en organisatie- eenheden die betrokken zijn bij de bouw en het onderhoud van de IT-architectuur . Hij zorgt ervoor dat de ontwikkeling van de applicatiesoftware en de IT-infrastructuur is afgestemd op de behoeften van de gebruikers en klanten van een bedrijf. Een ontwikkelingsplan is een belangrijk instrument voor het beheer van enterprise architectuur (Enterprise Architecture Management).

De basis voor een IT-ontwikkelingsplan is een gebruik van de bedrijfsprocessen, de bedrijfsobjecten, het applicatielandschap en de IT-infrastructuur van een bedrijf, evenals hun onderlinge relaties. Op basis van het feitelijke ontwikkelingsplan wordt een ontwikkelingsplan ontwikkeld dat rekening houdt met de strategische vereisten. Maatregelen en projecten zijn afgeleid van de delta tussen de feitelijke en doelontwikkelingsplannen die nodig zijn om de gewenste doelstatus te bereiken.

Eenmaal verzameld, het eigenlijke ontwikkelingsplan i. d. R. voortdurend bijgewerkt. De planningshorizon voor het ontwikkelingsplan voor doelen strekt zich uit over ongeveer 5 jaar (middellange termijnplanning). Het ontwikkelingsplan wordt één of meerdere keren per jaar herzien in een voortschrijdend proces, zodat er meer en meer accurate uitspraken kunnen worden gedaan voor de jaren die onmiddellijk volgen.

De maatregelen en projecten afgeleid van de ontwikkelingsplanning worden samengebracht met hun afhankelijkheden in een temporele volgorde. De resulterende routekaart is op zijn beurt een input voor het projectportfoliobeheer van het bedrijf .

Visualisatie

Enterprise Architectural Modeling (TDC) brengt de volledige toepassingssoftware van een bedrijf of een deel van een bedrijf in kaart voor bedrijfsprocessen, bedrijfsobjecten of organisatie-eenheden. De klassieke visualisatie toont een matrix die alle toepassingen toewijst aan bedrijfsprocessen en organisatie-eenheden (zie afbeelding) .

Om te documenteren welke bedrijfsobjecten worden verwerkt door welke toepassingen, worden informatiestroomdiagrammen gebruikt voor visualisatie.

Om de IT-infrastructuur te illustreren, wordt vaak gevisualiseerd welke applicaties welke IT-infrastructuur gebruiken.

De grafische weergave van de IT-ontwikkelingsplannen wordt ondersteund door beheerhulpprogramma’s voor bedrijfsarchitectuur . Maar veel bedrijven gebruiken ook traditionele grafische hulpmiddelen om IT-ontwikkelingsplannen te maken.

Zie ook

  • Architectuur (computerwetenschappen)

Literatuur

  • BITKOM (ed.) (2011): Enterprise Architecture Management – nieuwe discipline voor holistische bedrijfsontwikkeling. Federale Vereniging voor Informatie Technologie, Telecommunicatie en Nieuwe Media e. V.
  • Hanschke, Inge (2011): Enterprise Architecture Management – eenvoudig en effectief. Carl Hanser Verlag , ISBN 978-3-446-42694-8
  • Hanschke, Inge (2013): Strategisch management van het IT-landschap. Carl Hanser Verlag , 3e editie, ISBN 978-3-446-43509-4
  • Keller, Wolfgang (2012): IT Enterprise Architecture: van bedrijfsstrategie tot optimale IT-ondersteuning. dpunkt.verlag, 2e editie, ISBN 978-3-898-64768-7

Bronnen

  1. Spring omhoog↑ BITKOM (ed.) (2011), blz. 22

Leave a Reply

Your email address will not be published.