OCS-inventaris NG

Open computer- en software-inventaris Next Generation of OCS Inventory NG for short is een gratis inventarisbeheersoftware voor computers met Unixoid- of Microsoft Windows- besturingssystemen. Met behulp van dit programma kan een overzicht van de hardware en software die beschikbaar zijn op de computers die worden gebruikt met de OCS Client Agent ( OCS Inventory Agent ) in een computernetwerk , evenals de software die op deze hardware wordt gebruikt, worden beheerd en aangevuld volgens de selectiecriteria die moeten worden gespecificeerd . Bestellingen worden beheerd via een webinterface .

OCS Inventory NG werd geboren in 2001 en is eigendom van een Franse club met dezelfde naam. De Next Generation is niet beperkt, in tegenstelling tot de oorspronkelijke OCS Inventory op Microsoft Windows en uiteindelijk in januari 2007. [2] [3] [4]

Functies

OCS Inventory NG biedt de volgende kernfuncties:

 • softwaredistributie
 • Voorraad (hardware en software)

De software OCS Inventory kan gegevens overbrengen naar de programma- GLPI , waarmee een krachtige interface voor het beheer van de EDP-inventaris beschikbaar is.

Sinds versie 1.0rc3 zijn de meeste functionaliteiten van de OCS-inventaris gemodulariseerd en kunnen deze eenvoudig worden gewijzigd of uitgebreid.

OCS-inventaris NG Agent

De Windows Agent is geschreven in C ++ , de Linux Agent in C en PERL .

De inventarisagenten staan ​​de opname toe van de lokaal zichtbare IP-adressen, de representatie van bestaande netwerkknooppunten in het netwerk.

OCS-inventaris NG-server

De OCS Inventaris NG-server bestaat uit vier componenten

 • Databaseserver , database slaat de inventaris op
 • Communicatieserver verwerkt HTTP-communicatie tussen databaseserver en agents
 • Deployment-server slaat de eigenschappen van het pakket op
 • Beheerconsole, staat databasequery’s toe via browser

De communicatie tussen agent en communicatieserver vindt plaats via HTTP / HTTPS , de gegevens zijn zlib- gecomprimeerde XML . De communicatieserver is geschreven in PERL . Momenteel kan alleen MySQL worden gebruikt voor de databaseserver.

De beheerserver of -servers gebruiken Apache , MySQL en Perl, omdat het besturingssysteem kan worden gebruikt op de server Unix-derivaten, Windows 2000 of een van de daaropvolgende versies. Als servers onder Unix moeten worden gebruikt, kunnen de taken naar verschillende computers worden gedistribueerd, onder Windows wordt de software in een pakket op een computer geïnstalleerd. Vanwege de eenvoudige programmastructuur en het gebruik van mod_perl zijn zelfs eenvoudige computers als servers voldoende voor een voldoende serversnelheid , zelfs met enkele duizenden clientcomputers.

Software die moet worden geïnstalleerd, kan worden gebundeld in pakketten die volgens bepaalde prioriteiten kunnen worden gedistribueerd en volgens individuele specificaties kunnen worden geïnstalleerd.

Beheerinterface

De beheerinterface is een webinterface geschreven in PHP en zal in oktober 2010 in elf talen beschikbaar zijn.

De optioneel installeerbare webinterface maakt de query van de inventaris, het beheer van gebruikersrechten mogelijk en biedt een interface voor het configureren van de softwaredistributie.

Ondersteunde versies van besturingssystemen

OCS Inventory Agent ondersteunt Microsoft Windows vanaf Windows 95 of NT 4.0 naar Windows 8 en Server 2012 , diverse Linux distributies ( CentOS , Debian , Fedora Core , Gentoo , Knoppix , Mandriva , Red Hat , Slackware , SuSE , Trustix , Ubuntu ) , diverse BSD ( OpenBSD , NetBSD , FreeBSD ) en Solaris , AIXen Mac OS X .

OCS-inventaris NG-server ondersteunt ook de meeste van deze besturingssystemen.

Ondersteuning

De basisfuncties van het programma worden beschreven in het Engelstalige boek IT Inventory and Resource Management met OCS Inventory NG 1.02 , gepubliceerd in mei 2010beschreven. Op de Engelstalige en Franstalige website van het project is er een gebied met veelgestelde vragen (FAQ), korte instructies voor bepaalde gevallen (Howtos ), Mailinglijsten, webforums en een IRC-kanaal voor directe ondersteuning via internet. Daarnaast bieden verschillende bedrijven ook ondersteuning voor het programma, dat hun diensten lokaal beperkt tot bepaalde regio’s (bijv. Italië) of bepaalde programmafuncties (bijv. Inventaris), maar soms ook aanbieden voor alle programmafuncties wereldwijd.

Prijzen

In 2006 heeft de Trophées du Libre de software de eerste prijs in de beveiliging toegekend. In 2007 werd het programma besproken in Franse uitgaven van het Linux Magazine . In 2009 kwam de software in de definitieve selectie van programma’s beoordeeld door de gebruikers van SourceForge . [5]

Verdere ontwikkeling

In februari 2010, ontwikkeld door een aantal van de projectdeelnemers Fork Fusion Inventory , [6] enerzijds om compatibel te blijven met OCS en anderzijds om integratie in andere softwareproducten zoals GLPI en GOsa² te vergemakkelijken. Om de ontwikkeling te vereenvoudigen, werd de OCS Unix-agent alleen naar Windows geporteerd, er werden geen verdere poorten gemaakt.

Literatuur

 • Barzan “Tony” Antal: IT Inventory and Resource Management met OCS Inventory NG 1.02 . Pack Publishing, Birmingham 2010, ISBN 1-84951-110-1 .

Webkoppelingen

 • GLPI-project (Frans, Engels)

Individuele proeven

 1. Spring omhoog↑ http://www.ocsinventory-ng.org/index.php?page=license
 2. Jump up↑ Didier Liroulet: OCS Inventory V3.00 Beta 2 vrijgegeven! , In: Source Forge . 7 mei 2004.
 3. Spring omhoog↑ OCS Inventory Team: OCS Inventory NG 1.0b beschikbaar . In: Source Forge . 15 juni 2005.
 4. Jump up↑ OCS Inventory NG-team: OCS Inventory NG 1.0 Final released! , In: Source Forge . 28 januari 2007.
 5. Spring omhoog↑ http://www.ocsinventory-ng.org/index.php?page=awards
 6. Spring omhoog↑ FusionInventory

Leave a Reply

Your email address will not be published.