Nagios

Nagios is een software voor het bewaken van complexe IT-infrastructuren .

Nagios biedt een verzameling van modules voor het bewaken van netwerken , hosts en speciale diensten , evenals een webinterface om de verzamelde gegevens te vragen. Het staat onder de GNU GPL , dus het is vrije software en draait op veel Unix-achtige besturingssystemen. Nagios en het Nagios-logo zijn in de VS gedeponeerde handelsmerken van Ethan Galstad.

De naam Nagios officieel een recursief acroniem dat (de oorspronkelijke naam van de software netsaint ) zijn en betekent letterlijk Nagios gaat niet aandringen op Sainthood officieus is, maar ook als een synoniem vertolkt voor de vroegere naam ( N etwork + Grieks ἅγιος agios , holy ‘). [2]

2007 Nagios Enterprises LLC werd opgericht door Ethan Galstad die consulting aanbod en technische ondersteuning rond het thema Nagios als een commerciële dienst. De kernsoftware zelf blijft onder een vrije licentie.

Betekenis

Ondanks de concurrentie, zowel gratis als commerciële monitoring software Nagios is geworden als gevolg van het wijdverbreide gebruik in professioneel gebruik, een de facto standaard. [3] Dit is zeker te danken aan de grote inzet van een groot aantal software-ontwikkelaars, de extra programma’s van hen, de vrije beschikbaarheid van de software en in het bijzonder het gemakkelijk aan te passen en uitbreidbaarheid voor specifieke toezichthoudende taken.

Operation

Centrale configuratie- en componentvoorwaarden

Het daadwerkelijke Nagios- proces is hoofdzakelijk gebaseerd op een objectgeoriënteerde configuratie van

hosts
die in wezen worden gedefinieerd door hun IP-adres ,
Services
de eigenschappen van een host die moet worden gecontroleerd,
commando’s
die moeten worden uitgevoerd voor monitoring, waarschuwing of andere doeleinden en
contacten
die moeten worden gemeld in geval van alarm.

Een “Service” kan men gevraagd door een gastheer beschikbare diensten (bv. Als HTTP , FTP , SSH , …), een interne eigenschap van een host (bv. Als de resterende beschikbare schijfruimte, geheugen en CPU -Auslastung, bedrijfstijd , interne foutmeldingen, …) of meetbare via corresponderende additionele hardware omgevingscondities (bijv., temperatuurwaarden, vochtigheid, brandstofniveau in de vloeistoftank, …).

Software Componenten

Voor een eenvoudige basisinstallatie van Nagios zijn minimaal de volgende softwarecomponenten vereist:

  • De Apache HTTP-server met PHP- module
  • De GCC- compiler met of alleen de ontwikkelingsprogramma- bibliotheken

Naast de Nagios-kernsoftware hebt u ook de Nagios- plug-ins nodig : dit zijn een reeks extra programma’s (modules) die de feitelijke monitoringquery’s uitvoeren en evalueren (afhankelijk van de parameters die moeten worden gespecificeerd).

Monitoringmethoden

Aangezien sommige testmethoden op protocolniveau werken ( TCP , UDP , SNMP , …), is het mogelijk om verschillende besturingssystemen en netwerkapparaten of andere technische apparaten met een overeenkomstige bewakingsnetwerkinterface (bijv. Een UPS ) te bewaken .

Voor het controleren van de interne computereigenschappen moeten plug-ins meestal rechtstreeks op de hosts worden uitgevoerd. Dit is z. Een uitvoerige externe toegang tot de host is bijvoorbeeld vereist, maar dit met beveiligde toegang z. B. via SSHmet een onevenredige belasting van de CPU of is aangesloten (aan beide zijden) als gevolg van de tijd die nodig is voor de uitvoering van administratieve privileges als veiligheidsrisico wordt beschouwd. Een andere optie is om extra programma’s (” add-ons “) te installeren op de hosts die alleen lokaal geconfigureerde (en daarom onbruikbare) systeemquery ‘s kunnen uitvoeren (standaard NRPE [4] , de Nagios Remote Plugin Executor)of z. Ook NSClient of NC_Net). De communicatie tussen deze programma’s en het toezicht servers (query verzendresultaat) via een eigen netwerk te definiëren poorten .

Meer elegant, hoewel moeilijker te configureren, is de passieve bewaking van b.v. Bijvoorbeeld met de add-on Nagios Service Check Acceptor ( NSCA ) of via SNMP-traps (bijvoorbeeld met behulp van de NagTrap aan de voorkant ).

Monitoring Modules en hun standaarden

Naast de standaardmodules en een groot aantal andere gratis Nagios-plug-ins die beschikbaar zijn, kunt u eenvoudig uw eigen modules maken met behulp van een programmeertaal , zoals: B. Perl , C , C ++ , Java , C # , Python of PHP zijn gemaakt. De modules hoeven alleen de Nagios plugin-richtlijnen [5] te bevatten ; h. Bovendien moeten ze na voltooiing de vastgestelde status als een POSIX- conforme retourwaarde naar het aanroepproces (Nagios-service) overdragen en ze naar standaarduitvoer sturen .

De statuswaarde vertelt u,

  • als het gecontroleerde object (service / host) in orde was ( OK , waarde 0),
  • of er een waarschuwingsbericht was ( WAARSCHUWING , waarde 1),
  • of het een kritieke fout was ( CRITICAL , waarde 2) of
  • de status kan niet worden bepaald / onbekend ( UNKNOWN , waarde 3).

Voor veel controles kunt u alarmdrempels opgeven voor waarschuwings- en foutcondities als parameters wanneer de module wordt opgeroepen : als de gemeten waarde deze grens overschrijdt of daalt, verandert de status van de service dienovereenkomstig.

De gegevens die naar de standaarduitvoer worden verzonden, bevatten normaal gesproken een statusbericht, mogelijk verdere gedetailleerde informatie en mogelijk ook gemeten waarden en worden als extra informatie 1: 1 in de webinterface weergegeven. De op deze manier geregistreerde meetwaarden (“prestatiegegevens”) kunnen verder worden verwerkt en opgeslagen, met name voor langetermijnopname. Voeg bij deze mogelijkheid verschillende aanvullende programma’s toe voor de productie van grafieken.

Meldingslogica

Zodra een service of host zijn status wijzigt en deze status behoudt na een vooraf configureerbaar aantal nieuwe pogingen, wordt de gewijzigde status beschouwd als ” harde toestand ” en alleen dan volgen andere acties:

  • Er wordt een alarm geactiveerd, waarbij afhankelijke afhankelijkheden in aanmerking kunnen worden genomen door de juiste configuratie: zo kan men alle extra bewaakte karakteristieken van een host definiëren als afhankelijk van de toegankelijkheid van de host en de berichten over zijn individuele services onderdrukken in geval van een storing van de host.
  • Voorgeconfigureerde gebeurtenisacties kunnen worden gestart.

Rapportkanalen

Nagios waarschuwt de vooraf geconfigureerde contacten via verschillende kanalen (zoals e-mail , SMS , pager , IM -messages [6] , telefoongesprekken, …). Het is ook mogelijk om de volgorde te specificeren waarin berichten naar andere contactpersonen moeten worden verzonden als een storing niet is verholpen na de eerste berichten ( escalatiemanagement ).

Gedistribueerde bewaking

Om een ​​Nagios-systeem fail-safe, redundant en vals alarmbestendig te maken, is er de mogelijkheid om de instellingen in te stellen als gedistribueerde bewaking en redundante / failover-bewaking. In verdeelde bewaken meerdere centraal geïnstalleerde gevallen monitoring wordt gebruikt, de resultaten gebruikt NSCA naar een centrale controle servers, welke processen als passieve controle. Met redundante bewaking werken twee Nagios-instanties parallel zoals in een clusterknooppunt en houden ze elkaar op de hoogte met een hartslag . Naast de NSCA-methode zijn er ook gespecialiseerde uitbreidingen zoals Mod-Gearman, Merlin of DNX.

Extra programma’s

Nagios kan worden uitgebreid met add-ons. Voorbeelden zijn:

  • Nmap2Nagios-NG: Add-on voor het automatisch genereren van configuratiebestanden
  • Centreon: add-on voor configuratie en bewaking via webinterface
  • Nagvis : Add-on om de bewakingsresultaten te visualiseren
  • monarch: (verouderde) beheerinterface voor Nagios 1.x en 2.x.
  • Groundwork Monitor Community Edition: beheerinterface voor Nagios 2.x en 3.x (opvolger van Monarch)
  • NConf : webgebaseerde beheerinterface voor Nagios 3.x.
  • NagiosQL: web-gebaseerde beheerinterface voor Nagios 2.x en 3.x.
  • PerfParse: databaseverbinding voor het verwerken van de “prestatiegegevens” verzameld door Nagios
  • PNP: hulpmiddel voor het genereren van grafieken uit de door Nagios aangeleverde gegevens
  • Check MK : Add-on voor vereenvoudigd en versneld besturingssysteem en SNMP-monitoring
  • Nagios Business Process AddOns : Extension om volledige applicaties (“bedrijfsprocessen”) te monitoren in plaats van individuele componenten
  • NagiosGrapher : hulpmiddel voor het genereren van grafieken op basis van Nagios-prestatiegegevens, die zichzelf automatisch insluiten in de webfront -end van Nagios
  • NagiosEventDB : Event- database voor Nagios z. Bijvoorbeeld voor SNMP-traps, syslog-berichten, …
  • N2RRD Add-on voor Nagios voor het opslaan van de prestatiegegevens in round-robin-databases; bevat bovendien de viewer “rrd2graph”, waarmee de opgeslagen gegevens kunnen worden bekeken
  • Nagios-virt: virtuele machines monitoren met behulp van de libvirt-interface.
  • Thruk: Verbeterde webinterface voor grote en gedistribueerde omgevingen
  • Mod-Gearman: add-on voor gedistribueerde monitoring

Er zijn ook programma’s die Nagios volgen en gebeurtenissen melden:

  • Nagios-Checker: een add-on voor Mozilla Firefox
  • Nagstamon: Nagios-statusmonitor voor de desktop
  • NagiosCenter: webapplicatie met overzichten om meerdere Nagios-servers tegelijkertijd te bedienen en te monitoren

Icinga, Shinken en Naemon

In mei 2009 heeft een groep Nagios-ontwikkelaars de Nagios- Fork Icinga opgericht . [7] Het heeft een modernere webinterface, extra databaseconnectoren (bijvoorbeeld voor MySQL en PostgreSQL ) en een dynamischer ontwikkelingsproces dan Nagios, zodat patches sneller en gerichter op de gemeenschap worden toegepast.

In de zomer van 2009 begon Jean Gabès met het herprogrammeren van Nagios in de programmeertaal Python . De trage evolutie van de verouderende C-code en de monolithische architectuur van Nagios hadden hem ertoe gebracht deze stap te zetten. Zijn proof of concept , genaamd Shinken, verdeelt de taken van het monitoringsysteem naar een aantal gespecialiseerde en mogelijk redundante processen, waardoor hij een veel groter aantal terminals kan monitoren dan een conventioneel Nagios-systeem. In december 2009, Jean Gabes sloeg op de nagios-devel mailing list [8] voor, Shinkenals basis voor een toekomstige release 4 van Nagios. Dit voorstel werd door sommige leden van de mailinglijst verwelkomd, maar er waren ook duidelijke twijfels over de vraag of de programmeertaal C echt zou moeten worden vervangen, omdat onder meer de compatibiliteit met andere software niet langer zou bestaan. Hoewel dit aanbod van toepassing blijft, is Shinken sindsdien ontwikkeld als een op zichzelf staand project. [9]

In oktober 2013 kondigde Andreas Ericsson, de belangrijkste ontwikkelaar van de Nagios Core-versie 4, een nieuwe eigen Fork Naemon aan (netwerken, applicaties en gebeurtenismonitor) [10] nadat hij werd uitgesloten van het ontwikkelingsteam als de belangrijkste ontwikkelaar van Nagios Enterprises. [11] Net als de vorige versies van Nagios, is Naemon geschreven in de C-programmeertaal, maar de CGI -webinterface is vervangen door de Thruk FastCGI-interface ( Perl ). Naemon wordt vrijgegeven onder de GNU GPL .

Kritiek

Handelsmerkbeleid

Nagios Enterprise wordt in toenemende mate bekritiseerd vanwege zijn starre handelsmerkbeleid. Open source-projecten en websites met de naam Nagios moesten bijvoorbeeld worden hernoemd op aandringen van Nagios Enterprise. Elke zaak werd voorafgegaan door een argument over het benoemen van Nagios in verband met resulterende vorken.

  • 23 februari 2010: monitoring-fr.org, [12] voorheen nagios-fr.org
  • 23 mei 2012: monitoring-portal.org, [13] voorheen nagios-portal.de
  • 16 januari 2014: monitoring-plugins.org, [14] voorheen nagios-plugins.org

Nagios plug-in overname

Op 15 januari 2014 is de website van het tot nu toe onafhankelijk beheerde Nagios-plug-in-project zonder overleg verplaatst naar de webserver van Nagios Enterprise LLC. Het vorige team heeft zichzelf hernoemd naar het monitoren van plug-ins en heeft sindsdien het project uitgevoerd op monitoring-plugins.org [15] . De reden hiervoor was het eerdere argument van Ethan Galstad met betrekking tot de naamgeving van Nagios-Forks (Naemon, Icinga en Shinken) op de Nagios-plugins-website.

Zie ook

  • MRTG
  • Munin (software)
  • cactussen
  • Zabbix
  • Op5-monitor

Literatuur

  • Wolfgang Barth, Christian Schneemann, Tobias D. Oestreicher: Nagios – Systeem- en netwerkmonitoring. 3e editie. Open Source Press, 2012, ISBN 978-3-941841-25-3 .
  • Tobias Scherbaum: Praktisch boek Nagios. O’Reilly, 2009, ISBN 978-3-89721-880-2 .
  • Gerhard Laußer: Nagios – het oefenboek Addison-Wesley, 2009, ISBN 978-3-8273-2800-7 .
  • Max Schubert et al.: Nagios 3 Enterprise Network Monitoring. Syngress, 2008, ISBN 978-1-59749-267-6 .
  • David Josephsen: een monitoring-infrastructuur bouwen met Nagios. Prentice Hall, 2007, ISBN 0-13-223693-1 .
  • James Turnbull: Pro Nagios 2.0. Apress, San Francisco 2006, ISBN 1-59059-609-9 .
  • Taylor Dondich: netwerkmonitoring met Nagios. O’Reilly, 2006, ISBN 0-596-52819-1 .
  • Götz Rieger: Nagios ‘nieuwe kleding – kort gepresenteerd, netwerkmonitoring, Nagios, MySQL, PHP […]. In: c’t 12/06, blz. 70.
  • Götz Rieger: Network Under Control – Netwerkbewaking met Nagios. In: c’t 3/06, blz. 206.
  • Alexander Schreiber: Waakzaam beschermheer – Systeemmonitoring met Nagios. In: iX 12/03, blz. 70.

Webkoppelingen

  • Officiële website (Engels)
  • Nagios Enterprise, LLC. (Engels)
  • exchange.nagios.org – overzicht van plug-ins, artikelen etc. over Nagios (engels)
  • nagiosforge.org – overzicht van add-ons incl. versiebeheer, snippets en maillijsten enz. tot Nagios (nederlands)
  • www.icinga.org (Engels)
  • nagiosexchange repository voor Nagios plug-ins en andere tools
  • Shinken (Nagios compatibel controlesysteem)
  • www.naemon.org (Engels)
  • www.monitoring-portal.org – Duitse portal voor Nagios-onderwerpen

Individuele proeven

  1. opspringen↑ Nagios 4.x versiegeschiedenis
  2. opspringen↑ Ethan Galstad: officiële FAQ Nagios: Veelgestelde vragen: Wat betekent Nagios? ( EN ) In: Nagios: Veel gestelde vragen . Nagios Enterprises, LLC. 3 mei 2003. Opgehaald op 6 maart 2009: “De officiële betekenis is dat NAGIOS een recursief acroniem is dat staat voor” Nagios Is not Gonna Insist On Sainthood. “
  3. opspringen↑ Nagios: De industrie-standaard in IT Infrastructure Monitoring ( NL ) Nagios Enterprises, LLC. Opgehaald op 14 oktober 2010: “Met een geschatte 250.000 gebruikers wereldwijd, is Nagios de onbetwiste industriestandaard in enterprise-grade open source monitoring.”
  4. opspringen↑ Ethan Galstad: Nagios: officiële NRPE-documentatie ( EN , PDF; 207kB) In: Nagios – NRPE-documentatie . P. 2. 1 mei 2007. Betreden op 14 oktober 2010.
  5. opspringen↑ Nagios plug-in ontwikkeling richtlijnen ( NL ) Nagios Plugins Development Team. Betreden op 14 oktober 2010.
  6. opspringen↑ Lunovia Notifier® voor Nagios – Lunovia GmbH. Betreden op 8 augustus 2017 (Brits Engels).
  7. opspringen↑ ICINGA: afgesplitst van Nagios voltooid. Betreden op 3 juli 2011 .
  8. opspringen↑ Nieuw implementatievoorstel Nagios. In: Gmane.org . 1 december 2009 (Engels).
  9. opspringen↑ shinken-monitoring.org (Engels)
  10. opspringen↑ De website van de naemon. Betreden op 24 november 2013 .
  11. opspringen^ Patricia Jung: Afscheid van Nagios? , in iX 12/2013, blz. 19.
  12. opspringen↑ zdnet.de. Betreden op 23 januari 2014 .
  13. opspringen↑ monitoring-portal.org. Betreden op 23 januari 2014 .
  14. opspringen↑ monitoring-plugins.org. Betreden op 23 januari 2014 .
  15. opspringen↑ monitoring-plugins.org (Engels)

Leave a Reply

Your email address will not be published.