Nagios Business Process AddOns

De Nagios Business Process ons in aanvulling op netwerk monitoring software Nagios of icinga geïnstalleerd en hun mogelijkheden uit te breiden. Hoewel de bewakingssoftware zelf gericht is op het monitoren van individuele hosts of services , bieden de Nagios Business Process AddOns een weergave van een complete applicatie (een ‘bedrijfsproces’) bestaande uit meerdere hosts of services.

Toepassing

Naast een snel overzicht van alle applicaties, kunnen deze add-ons worden gebruikt om de beschikbaarheidsstatistieken te vergroten die Nagios en Icinga gebruiken om bedrijfsprocessen te voltooien. Deze statistieken kunnen vervolgens worden gebruikt om naleving van Service Level Agreements (SLA’s) te controleren.

Het alarmerend zijn van de contactpersonen in geval van storingen kan ook plaatsvinden op het niveau van complete applicaties, als het alarmerend op single-component niveau z. B. zou te veel alarmen activeren of is niet gewenst.

Zodra gedefinieerde bedrijfsprocessen op hun beurt kunnen worden opgenomen als een onderdeel in andere bedrijfsprocessen. Aan de ene kant maakt dit herbruikbaarheid mogelijk en aan de andere kant creëert het ook de mogelijkheid om een ​​hiërarchie op te bouwen. Bedrijfsprocessen kunnen dus worden toegewezen aan een boomachtige structuur.

Analyse van bedrijfseffecten

Dit deel van de software toont dezelfde bedrijfsprocessen, maar maakt geen gebruik van de status van de afzonderlijke componenten die momenteel worden bepaald door de bewakingssoftware. In plaats daarvan worden statussen weergegeven die de gebruiker heeft ingesteld. Dit maakt het mogelijk om snel de effecten van storingen te simuleren. De getroffen applicaties worden gevisualiseerd (wat-als-analyse).

Geschiedenis

De Nagios Business Process AddOns zijn in 2003 ontwikkeld als onderdeel van een project bij Sparda- Datenverarbeitung eG in Neurenberg , omdat er op dat moment geen vergelijkbare oplossing op de markt beschikbaar was. In 2007 werden de Nagios Business Process AddOns vrijgegeven onder GPL . Sindsdien gaat de software verder als een open source- project.

Literatuur

  • Bernd Strößenreuther: Bovenaanzicht. Monitor bedrijfsprocessen met Nagios. In: Linux Magazine nr. 03, 2008
  • Bernd Erk: nieuw territorium. Icinga als Enterprise Monitoring Solution in: Admin Magazine nr. 01, 2011

Leave a Reply

Your email address will not be published.