Management Informatie Basis

Een Management Information Base ( MIB ; Duitse Management Information Base ) is een beschrijving die definities van management informatie die kan worden gebruikt om een op een bevat netwerk monitor die is aangesloten apparaat uit de verte, configureren en controle. Voor deze functies wordt een netwerkbeheerprotocol (bijvoorbeeld SNMP ) gebruikt. De informatie wordt beheerde objecten ( objecten beheerd vermeld).

Definitie

Voor het op SNMP gebaseerde netwerkbeheer is een generieke SMI (structuur van managementinformatie) gedefinieerd als het kader voor het beschrijven van deze MO’s (beheerde objecten) . Dit is een regelverzameling geschreven in de specificatietaal ASN.1 (Abstract Syntax Notation One) voor de beschrijving van netwerkbeheerobjecten. De SMI beschrijft hoe de informatie is gerangschikt, welke gegevensformaten en bewerkingen zijn toegestaan ​​en hoe de MIB überhaupt is gespecificeerd. Een beheerd object is geen echte gegevenswaarde, maar vertegenwoordigt de beschrijvingen van die gegevenswaarde. Met andere woorden, de MIB bevat geen gegevens, maar beschrijft alleen waar ze te vinden zijn en hoe ze eruit zien.

MIB-modules

In RFC 1155 werd een globale MIB gedefinieerd, de zogenaamde MIB I, die sindsdien meerdere malen is uitgebreid. Deze extensies zijn takken van deze globale MIB-structuur. Takken worden MIB-modules genoemd , maar MIB wordt vaak gebruikt als een synoniem voor MIB-modules .

De beheerde objecten worden geïdentificeerd door een unieke object-ID (kortweg OID ). Deze OID kan in twee vormen worden weergegeven: als een cijferreeks (.1.3.6.1.4.1) of via een ASCII-weergave (.iso.org.dod.internet.private.enterprise). Deze twee vormen kunnen ook worden gemengd (privé.1). De OID beschrijft het pad door de hiërarchisch gestructureerde MIB naar het beheerde object.

Verschillende RFC’s definiëren MIB-modules, bijv. RFC 1157 definieert een MIB-module voor SNMP of RFC 1213 de MIB-II voor TCP / IP. Dit laatste is opgenomen in alle netwerkcomponenten. Alle componenten die deze MIB-module ondersteunen, bieden dezelfde gegevens op dezelfde plaats.

Onder de branch “.iso.org.dod.internet.private.enterprises” kunnen bedrijven hun eigen ( privé ) MIB-modules creëren . Hiervoor heeft u een Enterprise-ID nodig, die u gratis bij IANA kunt aanvragen.

Toepassing

Een MIB is geschreven als een ASCII-bestand in de SMI-syntaxis. Takken worden hier gedefinieerd en voor elk beheerd object wordt informatie gegeven over het gegevenstype (SYNTAX), toegangsrechten (ACCESS), status (STATUS) en positie in de MIB. Daarnaast is een beschrijving (DESCRIPTION) van het object opgenomen.

Deze ASCII-definitie kan worden bewerkt door een MIB-compiler en in een vorm worden geplaatst die verder gebruik mogelijk maakt. Een dergelijke compiler kan bijvoorbeeld afgewerkte code genereren die kan worden gebruikt bij het programmeren van de agent die de MIB zal bevatten. De agent levert vervolgens de waarde die wordt beschreven in de MIB op verzoek en geeft een OID op.

Syntaxisvoorbeeld

Syntaxisvoorbeeld van MIB-II, gedefinieerd in RFC 1213 :

system OBJECT IDENTIFIER :: = {mib-2 1}
SYSDESCR OBJECT-TYPE
 SYNTAX DisplayString (SIZE (0..255))
 TOEGANG read-only
 STATUS verplicht
 BESCHRIJVING
 "Een tekstuele beschrijving van de entiteit
 moet de volledige naam en versie bevatten
 identificatie van het hardware-type van het systeem,
 software besturingssysteem en netwerken
 software. Het is verplicht dat dit alleen bevat
 afdrukbare ASCII-tekens. "
 :: = {systeem 1}

Hier wordt eerst een vertakking (OBJECT IDENTIFIER) van de MIB gedefinieerd: systeem is een tak van mib-2 met nummer 1. De volledige OID voor deze tak zou 1.3.6.1.2.1.1 zijn. Vervolgens wordt een object (OBJECT-TYPE) gedefinieerd. Dit is een tekenreeks die een beschrijving van het onderdeel moet bevatten. Het kan alleen worden gelezen en is een verplicht veld in de implementatie van de MIB. Je positie is nummer 1 onder systeem . De volledige OID voor dit object zou 1.3.6.1.2.1.1.1 zijn.

Toepassingsvoorbeeld

Als een netwerkbeheerder wil weten welke componenten zich op het netwerk bevinden, kan hij de hierboven beschreven reeks lezen. Het kan een SNMP-aanroep sturen naar alle componenten in het netwerk die de OID 1.3.6.1.2.1.1.1.0 bevatten. De componenten retourneren vervolgens de tekenreeks met hun beschrijving in hun antwoord.

De MIB bij het verwerken van een SNMP-aanvraag

Ook hier wordt duidelijk waarom de MIB geen database is, maar eerder vergelijkbaar met een adresdirectory: de beschrijving zelf houdt elke component in het netwerk bij zichzelf, maar bevindt zich op dezelfde plaats (de OID) en in alle componenten dezelfde vorm (gedefinieerd in de MIB) te vinden.

Literatuur

  • David T. Perkins, Evan McGinnis: Understanding SNMP MIBs , 1997, Prentice Hall, Upper Saddle River, New Jersey, ISBN 0-13-437708-7 .
  • Stephen Morris: Network Management, Mibs and Mpls: Principles, Design and Implementation. Prentice Hall International, juni 2003, ISBN 978-0131011137 .
  • Larry Walsh: SNMP Mib Handbook. Wyndham Press, maart 2008, ISBN 978-0981492209 .

Leave a Reply

Your email address will not be published.