Dit artikel gaat over servicetransitie , de derde van vijf publicaties in de IT Infrastructure Library ( ITIL ) versie 3.
Transitieplanning en ondersteuning
Voorbereiding van alle activiteiten van de overgangsfase. Planning en coördinatie van middelen om de pakketten gerealiseerd in Service Design te realiseren.
Wijzigingsbeheer
Verandermanagement beheert alle wijzigingen in IT. Voor dit doel worden alle wijzigingen in de IT-infrastructuur, de betrokken processen en hun componenten , de configuratie-items (CI’s) aangevraagd, geclassificeerd, geautoriseerden gedocumenteerd. Grotere veranderingen met verhoogd risico vereisen, naast een complexere vergunning, een goede planning. Dit zou het risico voor het huidige proceslandschap moeten minimaliseren. Naast een risicoanalyse en goedkeuringsproces bevatten deze plannen ook relevante mijlpalen in de planning, constructie, testen en implementatie. De volgorde van de afzonderlijke stappen wordt gepland en gecommuniceerd. Overlappingen met verdere wijzigingen worden geëvalueerd en geconsolideerd indien nodig. De verandermanager en zijn medewerkers zijn verantwoordelijk voor de coördinatie van de implementatie en de acceptatie van de wijzigingen. Voor urgente wijzigingen in een noodgeval is er een specifieke procedure, de zogenaamde noodwijziging.
In het geval van ingrijpende veranderingen met verhoogd risico, de zogeheten “Major Changes”, speelt de Change Advisory Board (CAB) als goedkeuringsinstantie naast de Change Manager een belangrijke rol. In het geval van grote wijzigingen in de zogenaamde “Significante veranderingen”, is de Management Board (MB) betrokken bij de goedkeuring en risico-evaluatie, die op het niveau van het management ook doorslaggevend is betrokken bij de implementatie van wijzigingen met grote impact op de IT-gestuurde processen. Dit soort moeilijk veranderingsproces vereist een individuele efficiëntieanalyse, de zogenaamde Post Implementation Review (PIR). Zowel de geïmplementeerde wijziging als het toegepaste proces worden gecontroleerd op het bereiken van het doel.
Service Asset en Configuration Management
De benodigde informatie voor IT-servicebeheer wordt geleverd door Configuration Management. De tijdigheid van de informatie wordt gecontroleerd. Het configuratiebeheer speelt dus een centrale rol in de communicatieve en informatieve interactie van de afzonderlijke processen. Aldus is actuele en historische informatie over de configuratie-items (CI) constant beschikbaar in de Configuration Management Database (CMDB).
Release Management
Release Management is verantwoordelijk voor het vrijgeven van nieuwe hardware en software op basis van de geldige richtlijnen voor publicatie. De planning en verstrekking van de uitrolprocedure voor vrijgegeven software en hardware is ook zijn verantwoordelijkheid. Verder zijn onder de verantwoordelijkheid van releasemanagement de ” definitieve softwarebibliotheek ” (DSL) en de ” definitieve hardware store ” (DHS) gedekt door ITIL V2. Onder de nieuwe ITIL V3-standaard zijn beide bibliotheken samengevat als DML (Definitive Media Library). Contracten met externe leveranciers, enz. Worden uitbesteed als “Ondersteunende contracten” (UC).
Implementatie
Implementatie is een tijdelijk actief proces en omvat procedures voor projectbeheer om nieuwe hardware en software te introduceren. In deze functie is implementatie de koppeling via ontwikkeling, wijzigingsbeheer, bewerkingen en technische ondersteuning. Het beheerst de ontwikkeling en overdracht van nieuwe of uitgebreide hardware- en softwareversies naar productie in deze beheergebieden. Dit proces wordt meestal uitgevoerd als onderdeel van veranderings- of implementatieprojecten.
Service Validatie en testen
Voordat een nieuwe of gewijzigde dienst in gebruik kan worden genomen, moeten uitgebreide tests worden uitgevoerd om te bepalen of deze aan de vereisten voldoen. Bovendien moeten potentiële risico’s worden geminimaliseerd en fouten worden ontdekt en verholpen.
Evaluatie
In de overgangsfase wordt herhaaldelijk beoordeeld of de prestaties van de service aanvaardbaar zijn, de kwaliteit adequaat is, rekening is gehouden met risico’s, etc. Het doel is om aan Change Management aan te bevelen dat de wijziging wordt goedgekeurd of afgewezen.
Kennismanagement
Knowledge Management zorgt ervoor dat de juiste informatie op het juiste moment op de juiste plaats aan de juiste mensen wordt bezorgd om weloverwogen beslissingen te nemen.