iteraplan is een software voor het beheer van een enterprise- architectuur , met focus op het beheer van IT-gebouwen. Het doel van Iteraplan is om een snelle toegang tot EAM mogelijk te maken , EAM te vereenvoudigen via tool-ondersteuning en de samenwerking tussen bedrijfsarchitecten te bevorderen.
Eigenschappen
Met iteraplan kunnen alle gebieden van een bedrijfsarchitectuur in kaart worden gebracht. Niet alleen de IT-relevante gebieden, maar ook het volledige bedrijf worden bestreken, zoals de bedrijfsarchitectuur, de architectuur van het informatiesysteem en de technische architectuur.
- Professionele domeinen zijn de hoogste en meest ruwe structuur van het bedrijf, ze beschrijven de belangrijkste functionele eenheden.
- Bedrijfsprocessen zijn een reeks bedrijfsactiviteiten die een specifiek resultaat nastreven. Bedrijfsprocessen als geheel implementeren de zakelijke taak.
- Een professionele functie is een op zichzelf staande en coherente activiteit, bijvoorbeeld. B. Klant maken.
- Een product is het resultaat van de waardeketen. Producten kunnen goederen of diensten zijn.
- Bedrijfseenheden zijn de afzonderlijke eenheden van de organisatiestructuur , die afdelingen of zelfs locaties kunnen zijn.
- Bedrijfsobjecten zijn concrete of abstracte objecten gebruikt door bedrijfsprocessen en gerealiseerd door informatiesystemen, b.v. Bijvoorbeeld klant of bestelling.
- Een informatiesysteemdomein vat verschillende informatiesystemen samen volgens een of meer criteria. Ze worden vaak gebruikt om enerzijds het applicatielandschap te splitsen en anderzijds de verantwoordelijkheden voor de bouwplanning.
- Een informatiesysteem is software of een softwarepakket dat de functionele functies ondersteunt.
- Met de IT-service kan bijvoorbeeld de servicecatalogus van een bedrijf in kaart worden gebracht.
- Interfaces definiëren de afhankelijkheden tussen informatiesystemen, waarbij alleen de informatiestroom in kaart wordt gebracht in het ontwikkelingsbeheer.
- Architectonische domeinen zijn de structurering van de blauwdruk, de standaardisatiecatalogus voor technische constructie.
- Technische bouwstenen zijn de informatie voor de realisatie van informatiesystemen of interfaces.
- Infrastructuurelementen zijn de logische hardware en netwerkentiteiten waarop de informatiesystemen werken, b.v. Bijvoorbeeld klanten, servers, opslag.
- Een project is een eenmalig proces dat bestaat uit een reeks gecoördineerde, gestuurde activiteiten met start- en einddatums en wordt uitgevoerd om een doel te bereiken, rekening houdend met beperkingen van tijd, kosten en middelen.
Nadat de actuele status is vastgelegd, kan de gewenste doelsituatie ook in iteraplan worden weergegeven. Het is mogelijk om verschillende – bijvoorbeeld, opeenvolgende – streefstatussen te bouwen. Naast de grafische verwerking van deze verschillende ontwikkelingsplannen biedt iteraplan tal van andere visualisatiemogelijkheden. Dus er zijn portfolio- en informatiestroomgrafieken, toewijzingstabellen en lijsten. Alle grafische evaluaties kunnen worden aangepast aan uw eigen behoeften en worden opgeslagen.
Met behulp van een Excel- en XMI-import / exportfunctie kunnen gegevens van iteraplan verder worden verwerkt met andere programma’s. Er is ook een REST- interface beschikbaar.
Licenties
Naast de gratis Lite-editie is er ook een betaalde Corporate-editie. Dit biedt de volgende extra functies:
- Hoewel alleen de Lite Edition HSQLDB – databases ondersteund, de Corporate Edition met MySQL – MS SQL of Oracle -databases worden bediend.
- Het gebruik van verschillende gebruikers , rollen en rechten is mogelijk in de Corporate-editie.
- Met een individuele uitstraling kan de zakelijke versie worden aangepast aan de look en feel van het bedrijf.
- Hoewel de Lite-editie slechts 10 gebruikersattributen biedt , kunnen zoveel als gewenst in de Corporate-editie worden beheerd.
- De Corporate Edition kan worden verbonden met een bestaande LDAP- server of worden gebruikt in een Active Directory in de modus voor eenmalige aanmelding .
- Een interface voor gegevensimport vergemakkelijkt de initiële opname van bestaande gegevens.
- Om de migratie naar nieuwe Iteraplan-releases mogelijk te maken, worden migratiescripts beschikbaar gemaakt voor de Corporate-editie , waarmee de overdracht van bestaande gegevens naar nieuwe versies eenvoudig kan worden uitgevoerd.
- De grafische reactor en de plug-in-API zijn alleen beschikbaar in de zakelijke editie.
Geschiedenis
De eerste versie van de applicatie werd in 2004 door iteratec ontwikkeld en werd door klanten van iteratec GmbH als EAM-tool gebruikt. Versies 1.0 tot 1.8 zijn tot medio 2007 als gesloten bron aangemaakt.
Begin 2008 werd de broncode voor het eerst vrijgegeven op SourceForge als een open source project en gelijktijdig uitgebracht in de volledig herziene versie 2.0 onder de open source licentie AGPL . Sindsdien heeft iteraplan enige aandacht en een bredere verspreiding gekregen, onder meer bij bedrijven zoals HUK-COBURG , Otto , VKB-Bank maar ook bij autoriteiten zoals de HPA
In mei 2008 is versie 2.1 uitgebracht met bugfixes en tal van nieuwe functies. De versie 2.2 die in februari 2009 werd gepubliceerd, werd gekenmerkt door refactoring . In mei 2009 volgde versie 2.3, die veel comfortkenmerken met zich meebracht.
De volgende grote stap voorwaarts naar versie 3.0 was in april 2012. Belangrijke veranderingen waren de technologie-switch op Twitter Bootstrap met een schonere gebruikersinterface en responsief webontwerp voor iteraplan-gebruik op smartphones en tabletcomputers . [2]
Versie 3.1 van juli 2013 bracht nieuwe lifecycle-management en roadmap planningsfuncties, naast een aantal bugfixes en uitbreidingen van de bruikbaarheid. [3] Versie 3.2 biedt een REST-interface en verbetert zowel de dashboardfunctionaliteit als de visualisaties. [4] Versie 3.3 was met een focus op integratie en gebruiksgemak verbeterd. [5] In de versie 3.4 integratie en vooral de in- en uitvoer is verder verbeterd en versneld. Vanaf versie 3.4 valt iteraplan niet langer onder de AGPL- licentie.
De huidige versie 5 behandelt twee belangrijke onderwerpen. Aan de ene kant – gebaseerd op de feedback van de iteraplan-community – werden uitbreidingen gemaakt naar het metamodel. Met het nieuwe type “IT-Service” en tal van andere koppelingsmogelijkheden tussen reeds bestaande typen, biedt iteraplan 5 uitstekende mogelijkheden om verschillende IT-landschappen vast te leggen. Aan de andere kant maakt het nieuwe en innovatieve interactieconcept, waarin de visualisatie van de gegevens en het onderhoud ervan uniek zijn gecombineerd, een eenvoudiger EAM mogelijk. [6]Met versie 5.0.5 werd de iteraplan grafische reactor geïntroduceerd, waarmee klantspecifieke evaluaties en visualisaties op basis van XSLT-transformaties kunnen worden gemaakt. Versies 5.1 en 5.2 breiden de nieuwe client uit die is geïntroduceerd met Release 5 en de visualisaties die deze aanzienlijk bevat.
Met de release 5.3 in augustus 2016 werd een plugin-API geïntroduceerd, waarmee bijvoorbeeld berekeningen van de gegevens kunnen worden geautomatiseerd. Daarnaast is de grafische reactor uitgebreid om evaluaties en visualisaties altijd up-to-date te houden in het bedrijf. [7] Versie 5.4 voegt, onder andere, drie nieuwe diagrammen [8] toe , versie 5.5 biedt nu de Navigator. [9]
Versie 6.0 [10] voltooit de overgang naar het nieuwe interactieconcept. Daarnaast zijn de dashboards en administratie verbeterd.
Nieuwe releases zijn gepland voor de komende jaren in april en oktober. Het bedrijf iteratec heeft alle actieve ontwikkelaars van het project in dienst en biedt advies, training en ondersteuning aan iteraplan.
Systeemvereisten
minimum | aanbevolen | |
---|---|---|
CPU | 1 GHz dual-core | hoe meer hoe beter |
RAM | 2 GB (voor grotere gegevensvolumes meer) | 4 GB en meer |
HDD (zonder DB en OS) | 250 MB | 1 GB |
besturingssysteem | allemaal met ondersteuning voor Java 7 of 8 (64 bit), met name Windows, Linux, MacOS X |
Windows 7, Server 2003/2008/2012 of later Linux (Suse’s SLES, Red Hat’s RHEL) |
runtime-omgeving | Java SE Runtime Environment 7 Update 25 of 8 Update 65 (64 bit) van Oracle / SUN | De nieuwste versie van Java SE 7 of 8 (64 bit) van Oracle / SUN ( http://www.java.com ) |
applicatieserver | Apache Tomcat 7.0.37 of 8.0.37 | Nieuwste versie van Apache Tomcat 8.0.x of 7.0.x. |
databank | MySQL 5.x, Oracle 10/11/12 of MS SQL Server 2012 | |
Database opslag | 10 MB (voor grotere gegevensvolumes meer) | 100 – 200 MB |
Literatuur
- Inge Hanschke: Enterprise Architecture Management – Eenvoudig en effectief: een praktische handleiding voor het implementeren van EAM . Carl Hanser Verlag , 2011, ISBN 978-3-446-42694-8 .
- Inge Hanschke: Strategisch management van het IT-landschap: een praktische gids voor Enterprise Architecture Management . 3e editie. Carl Hanser Verlag, 2013, ISBN 978-3-446-43509-4 .
- Inge Hanschke: Strategic IT Management: een toolkit voor Enterprise Architecture Management . 1e editie. Springer Verlag, 2009, ISBN 978-3-642-05033-6 .
Webkoppelingen
- Web aanwezigheid van het project
- Download de Communityeditie op Sourceforge
iteraplan in de pers
- iteraplan aanbevolen door onafhankelijke analisten als kosteneffectieve toegang tot EAM
- iteraplan als visionair in het magische kwadrant door Gartner
- Forrester Research: zijn open source en laag geprijsde oplossingen beschikbaar voor tooling EA?
- De Gartner Enterprise Architecture Summit 2010 – Engels
- De Gartner Enterprise Architecture Summit 2010 – Duits
Individuele proeven
- Spring omhoog↑ https://www.iteraplan.de/2017/09/01/iteraplan-6-0-5/
- Spring omhoog↑ Druk op release iteraplan 3.0
- Spring omhoog↑ Druk op release iteraplan 3.1
- Jump up↑ Nieuws iteraplan 3.2
- Jump up↑ Nieuws iteraplan 3.3
- Jump up↑ Nieuws iteraplan 5
- Jump up↑ iteraplan 5.3 nu verkrijgbaar! – iteraplan. 25 augustus 2016, toegankelijk op 25 augustus 2016 .
- Spring omhoog↑ https://www.iteraplan.de/iteraplan-5-4-ist-jetzt-verfuegbar/
- Spring omhoog↑ https://www.iteraplan.de/2017/02/23/iteraplan-5-5-ist-jetzt-verfuegbar/
- Spring omhoog↑ https://www.iteraplan.de/2017/06/22/iteraplan-6-ist-jetzt-verfuegbar/