Hyperconverente infrastructuur

Met de slogan hyperkonvergente infrastructuur (Engels: hyper-Converged Infrastructure , HCI ) kan worden verwezen naar een IT-infrastructuur die is gebaseerd op een software-centric architectuur waarin processors, geheugen, netwerk en virtualisatie en andere technologieën zijn nauw met elkaar verbonden. [1] [2] Standaard hardware met commerciële standaard (COTS) componenten kan als hardware worden gebruikt. [3] Dergelijke hyperconverente systemen worden vaak aangeboden en ondersteund door één fabrikant.

Hyperconverged infrastructuren zijn een verdere ontwikkeling van geconvergeerde infrastructuren, die ook hardware en software bundelen. Conventionele monolithische opslagsystemen, zoals. B. Storage Area Network (SAN) of Network Attached Storage(NAS), die hun eigen silo in het datacentrum gevormd, wordt hyperkonvergenten infrastructuur vervanging tijdens softwaregedefinieerde opslagsystemen. [3] De essentiële componenten van een datacenter migreren dus naar een appliance en worden beheerd door gemeenschappelijke virtualisatie- en managementtools. [4] Het is de taak van de opslagsoftware om rechtstreeks verbinding te maken met de aangesloten systeemschijven (DAS – Direct Attached Storage) of verstrek SSD-media in de vorm van een virtuele pool voor de toepassingen. [5]

HCI combineert rekenkracht (processoren en RAM) met massaopslag (SSD’s en schijven) in elke afzonderlijke (virtuele) machine, maar combineert de opslag van meerdere machines met opslagsoftware tot een uniform systeem. Dit verhoogt de prestaties en vereenvoudigt het beheer en de automatisering onder een enkele beheerinterface. Ook kan een betere betrouwbaarheid worden bereikt. [6] Samengevat durft een Hyper convergentieoplossingen nu ook de werking van de missie-kritische toepassingen, bijvoorbeeld. Bijvoorbeeld bedrijfsprocessen, productieapplicaties en big data / analyses. [2] HCl kan ook worden gebruikt als een platform voor virtuele desktops in grote bedrijven, evenals web hosting service providers. [6]

Onderdelen voor hyperconvergentie

Een hyperconverged infrastructuur omvat ten minste de volgende componenten:

 • geïntegreerde virtualisatie (hypervisor)
 • gevirtualiseerde opslag (door software gedefinieerde opslag )
 • gevirtualiseerd netwerk ( softwaregedefinieerd netwerk )
 • Software voor centrale bewaking en regeling [7]
 • geavanceerde IT-concepten zoals verbinding met de cloud of een disaster recovery-concept

Mogelijke voordelen

 • kostenreducties
 • operationele efficiëntie van IT
 • snellere implementatietijden sinds alles van één fabrikant [8]
 • zeer goed schaalbaar
 • verdere consolidatie in de datacenters
 • verlaagd I / O-mengereffect [5]

Open Source-oplossingen

Open hyperconverged platforms zijn gebouwd zoals andere HCI-systemen, behalve dat hypervisor en opslagsoftware gebaseerd zijn op open standaarden. Systemen zijn vooraf geïnstalleerd op standaard hardware of er kan alternatieve hardware worden gebruikt. [8]

 • RedHat : RedHat biedt een geïntegreerd, softwaregedefinieerd computer- en opslagplatform dat virtualisatie- en opslagtechnologieën combineert met een bewezen besturingssysteemplatform. De doelgroep zijn bedrijven met verspreide locaties of vestigingen waar er minder ruimte en koelcapaciteit is en die nauwelijks of zelfs geen IT-beheerders ter plaatse hebben. [9]
 • Proxmox VE : Het open-source virtualisatieplatform Proxmox Virtual Environment integreert niet alleen virtualisatie, maar ook gevirtualiseerde opslag- en netwerktechnologieën in een softwarestack en maakt beheer mogelijk via een web-gebaseerde beheerinterface. Een gedistribueerd Ceph -Berging clusters kan zo direct worden gecreëerd door de GUI en hyper convergentie bereikt kan worden. [10]

Individuele proeven

 1. Jump up↑ Nick Ismael: hyperconvergence of hoe secundaire gegevens optimaal te beheren. Informatietijdperk, 28 februari 2017, toegankelijk op 27 juni 2017 .
 2. ↑ Ga naar:a b Ariane Rüdiger: Datacenters: het gebruik van hyperconverged infrastructuren neemt toe. iX, 16 juni 2016, toegankelijk op 27 juni 2017 .
 3. ↑ Spring omhoog naar:a b Ulrike Rieß: hyperconvergentie : het einde van alle opslagplaatsen? TechTarget, mei 2015, is op 27 juni 2017 geopend .
 4. Jump up↑ Uwe Schulze: Kortom: hyperconvergence. Compacte klasse. IX , geraadpleegd op 27 juni 2017 .
 5. ↑ Opspringen:a b door Thomas Baer, ​​Frank-Michael Schlede: Convergente en hyperconverente benaderingen. PC Magazine, 22 maart 2016, toegankelijk op 27 juni 2017 .
 6. ↑ Ga naar:a b Geciteerd door Christof Windeck: Hyper Packages – Dat is in HyperConverged Servers In: CT 2017, Nummer 7 , Pagina 112, geopend op 27 juni 2017.
 7. JumpUp ↑ Door Thomas Joos: voordelen en nadelen van een Hyper Converged Infrastructure. Computerweek, 14 juli 2016, toegankelijk op 27 juni 2017 .
 8. ↑ Springen naar:a b George Crump: is vendor lock-in goed of slecht op hyperconverente systemen? TechTarget, juni 2017, is beschikbaar op 27 juni 2017 .
 9. Jump up↑ Jens-Christoph Brendel: Red Hat presenteert gratis hyper geconvergeerde infrastructuur. Golem.de, 26 juni 2017, toegankelijk op 27 juni 2017 .
 10. Jump up↑ Patrick Kennedy: Proxmox VE Cluster met Ceph – Re-doelgericht voor Hyper-convergentie. ServeTheHome, 1 november 2015, toegankelijk op 27 juni 2017 .

Leave a Reply

Your email address will not be published.