hoge beschikbaarheid

High Availability ( Engels highavailability , HA ) verwijst naar het vermogen van een systeem, ondanks het uitblijven van een van de onderdelen met een hoge waarschijnlijkheid (vaak 99,99% of beter) om een efficiënte werking te garanderen. In tegenstelling tot de fouttolerantie kan een onderbreking optreden tijdens bedrijf in het geval van een fout.

Beschikbaarheid en hoge beschikbaarheid

Een systeem is beschikbaar als het in staat is om de taken uit te voeren waarvoor het is bedoeld. Zoals beschikbaarheid de kans is aangeduid dat een systeem (beschikbaar) is functioneel binnen een bepaalde tijdsperiode. Beschikbaarheid wordt berekend als de verhouding tussen niet-geplande (foutgerelateerde) downtime (= downtime) en totale productietijd van een systeem:

  • {\ Weergavestijl \ mathrm {AV {\ DDot {u}} linker beschikbaarheid (in ~ procent)} = \ (1 – {\ frac {\ mathrm {downtime}} {\ mathrm {productietijd} + \ mathrm {downtime}} } \ right) \ cdot 100}

of ook:

  • {\ Weergavestijl \ mathrm {AV {\ DDot {u}} BESCHIKBAARHEID (in ~ procent)} = \ linker ({\ frac {\ mathrm {productietijd (beschikbaarheid)}} {\ (mathrm {productietijd uptime)} + \ mathrm {Downtime}}} \ right) \ cdot 100}

De exacte definitie van hoge beschikbaarheid kan variëren. Het Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) geeft de volgende definitie:

“Hoge beschikbaarheid (HA in het kort) verwijst naar de beschikbaarheid van bronnen in een computersysteem, in het kielzog van componentfouten in het systeem.” [1]

Een andere definitie van hoge beschikbaarheid is:

“Een systeem wordt beschouwd als zeer beschikbaar wanneer een toepassing zelfs wanneer er fouten optreden nog beschikbaar en kunnen worden gebruikt zonder direct menselijk ingrijpen. Dit betekent dat de gebruiker geen of slechts een korte onderbreking waarneemt. Hoge beschikbaarheid (afgekort HA afkomstig uit Engels. Highavailability ) verwijst derhalve naar het vermogen van een systeem om volle werking te garanderen bij uitval van een van de onderdelen. ‘

– Andrea Held : Oracle 10g hoge beschikbaarheid [2]

Klassen voor hoge beschikbaarheid en beschikbaarheid

De vraag waarvan de beschikbaarheidklasse een systeem als zeer beschikbaar kan worden geclassificeerd, wordt verschillend beantwoord afhankelijk van de definitie van beschikbaarheid.

Beschikbaarheid van 99% definieert over het algemeen geen hoge beschikbaarheid en wordt over het algemeen als standaard of normaal beschouwd, althans voor computerapparatuur van hoge kwaliteit. Daarom wordt een hoge beschikbaarheid alleen uitgesproken vanaf 99,9% of hoger. Of het nu al 3 * 9 * 9 voldoende of niet tot 4 of 5 * 9 te maken van een systeem voor fault-tolerant systeem source- en afhankelijk van de fabrikant en worden beoordeeld in de betreffende toepassing scenario. In het algemeen kan een systeem worden ingedeeld als licht beschikbaar wanneer haar jaarlijkse downtime, variërend van een paar minuten (~ 99,999% en AEC-2) of minder.

wordt berekend met de bovenstaande formule, de voorraad van de periode van een jaar een beschikbaarheid van 99,99% komt overeen met, bijvoorbeeld, een stilstand tijd van 52,6 minuten. U gebruikt nu meestal het aantal negens in het percentage om de beschikbaarheidsklasse te identificeren: bijvoorbeeld 99,99% boven geeft beschikbaarheidsklasse 4 aan.

Voor een bepaalde maximale downtime is er een overzicht van de relevante klassen 2 tot en met 6, met een jaargemiddelde van 365,25 dagen en een maand van 1/12 per jaar:

Beschikbaarheidsklasse 2
99% ≡ 438 minuten / maand of 7:18:18 uur / maand = 87,7 uur / jaar, d. h. 3 dagen en 15:39:36 uur
Beschikbaarheidsklasse 3
99,9% ≡ 43:48 minuten / maand of 8:45:58 uur / jaar
Beschikbaarheidsklasse 4
99,99% ≡ 4:23 minuten / maand of 52:36 minuten / jaar
Beschikbaarheidsklasse 5
99,999% ≡ 26,3 seconden / maand of 5:16 minuten / jaar
Beschikbaarheidsklasse 6
99,9999% ≡ 2,63 seconden / maand of 31,6 seconden / jaar

Zou 99,73% (bijna CC3), een uur 99,989% (bijna CC4), een minuut 99,99981% (bijna VK6) en een tweede 99,9999968% van de berekende beschikbaarheid van een totale mislukking van één dag per jaar (VK7), respectievelijk. Dit is bijna precies 3σ-, 4σ-, 5σ- en 6σ niveaus van de standaard normale verdeling .

Beschikbaarheid Milieu Classification

De Harvard Research Group (HRG) verdeelt hoge beschikbaarheid in de Availability Environment Classification (AEC) in zes klassen. [3]

HRG klasse aanwijzing verklaring
AEC-0 conventioneel Functie kan worden onderbroken, gegevensintegriteit is niet essentieel
AEC-1 Zeer betrouwbaar De functie kan worden onderbroken, maar de gegevensintegriteit moet worden gegarandeerd
AEC-2 Hoge beschikbaarheid De functie mag slechts minimaal worden onderbroken binnen specifieke tijden of tijdens de hoofdbedrijfsperiode
AEC-3 Fout veerkrachtig De functie moet continu worden aangehouden binnen vaste tijden of tijdens de hoofdbedrijfsperiode
AEC-4 Fout tolerant De functie moet continu worden onderhouden, de werking moet 24 uur per dag, 7 dagen per week worden gegarandeerd
AEC-5 Disaster Tolerant Functie moet onder alle omstandigheden beschikbaar zijn

Overeengekomen periode van beschikbaarheid

Hoge beschikbaarheid wordt vaak gedefinieerd in bedrijven als onderdeel van Service Level Agreements (SLA) en is een essentieel evaluatiecriterium voor IT-services .

Veel systemen met hoge beschikbaarheid moeten 24 uur * 7 dagen online zijn, dat wil zeggen 24 uur op 24, het hele jaar door. Sommige van deze systemen hoeven echter alleen de functie voor hoge beschikbaarheid voor een specifiek tijdsegment te hebben: de handelssystemen van Deutsche Börse bijvoorbeeld, hoeven niet ‘s nachts en op niet- beursdagen’ high-availability ‘te zijn . Hoge beschikbaarheid voor deze systemen verwijst alleen naar het tijdstip van de dag en / of de werkdagen wanneer dit nodig is.

Vereisten voor hoge beschikbaarheid

Over het algemeen streven HA-systemen naar het elimineren van zogeheten single-point-of-failure (SPOF) -risico’s (een SPOF is een enkele component waarvan het falen leidt tot falen van het hele systeem).

Een fabrikant van een fouttolerant systeem moet deze uitrusten met de volgende kenmerken:

  • Redundantie van kritieke systeemcomponenten
  • fouttolerant en robuust gedrag van het volledige systeem

Typische voorbeelden van componenten die gebruikt worden om verhoogde fouttolerantie bereiken zijn noodvoeding (UPS;. Engl Noodstroomvoorziening , UPS ), verschillende voedingen, ECC -Speicher of het gebruik van RAID- systemen. Verder worden technieken voor serverspiegeling of redundante clusters gebruikt.

Hoe hoger de vereiste beschikbaarheid, hoe meer moeite de exploitant moet investeren:

  • snel toegankelijk gespecialiseerd personeel
  • Beschikbaarheid van reserveonderdelen
  • preventief onderhoud
  • gekwalificeerde foutmelding en snel communicatiesysteem

Zeer gespecialiseerde systemen met de hoogste beschikbaarheid zijn

  • de Continuum-serie van Stratus
  • de Integrity NonStop serie bij HP , als gevolg van de overname van Tandem (1997) en de Digital Equipment Corporation (1998) op de Compaq naar voren
  • de servers van de System z- serie van IBM .

Zie ook

  • failover
  • fault management
  • Load distribution (computerwetenschap)
  • Prestatiemanagement
  • Shared Risk Link Group (SRLG)
  • Eén punt van falen
  • omschakeling
  • standby database

Literatuur

  • Martin Wieczorek, Uwe Naujoks, Bob Bartlett (ed.): Business Continuity . Springer, 2003, ISBN 3-540-44285-5 .
  • Marcus, Evan u. Stern, Hal: Blauwdrukken voor hoge beschikbaarheid: ontwerpen van veerkrachtige gedistribueerde systemen . John Wiley & Sons, 2000, ISBN 0-471-35601-8 .
  • Floyd Piedad, Michael Hawkins: Hoge beschikbaarheid: ontwerp, technieken en processen . Prentice Hall Ptr, 2000, ISBN 0-13-096288-0 .

Webkoppelingen

  • BSI High Availability Compendium

Individuele proeven

  1. Spring omhoog↑ Hoge beschikbaarheid (HA). IEEE Task Force voor Cluster Computing, toegankelijk op 26 oktober 2010 (Engels).
  2. Jump up↑ Andrea Held: Oracle 10g hoge beschikbaarheid . Addison-Wesley, 2004, ISBN 3-8273-2163-8 .
  3. Spring omhoog↑ HRG 2002, zie ook Andrea Held: Hoge beschikbaarheid: kerncijfers en statistieken. In: TEC-kanaal. 6 juni 2005, teruggehaald op 26 oktober 2010 .

Leave a Reply

Your email address will not be published.