GestióIP

GestióIP is een geautomatiseerde IPv4 / IPv6-adresbeheersoftware (IPAM). Het is webgebaseerd en wordt gebruikt om IP-netwerken en IP-adressen te beheren . De software is geschikt voor kleine bedrijven met weinig netwerken en grote organisaties met honderden netwerken verspreid over meerdere locaties. GestióIP integreert ook een VLAN- administratie. Het is een gratis software en valt onder de GPLv3 .

Operation

Initialisatie van de database

Database-initialisatie kan worden uitgevoerd via automatische netwerk-, host- en VLAN-detectie, spreadsheets en / of handmatige import.

Updaten van de gegevens

De software heeft scripts die periodiek de IT-infrastructuur scannen en wijzigingen aanbrengen in de database. Deze scripts worden beheerd door de Cron- daemon.

gebruik

GestióIP biedt zoekfuncties om te helpen bij het vinden van gegevens die gelijkwaardige uitdrukkingen op internet zoekmachines ondersteunen. Verschillende tools maken manipulatie van netwerken zoals krimpen / vergroten, splitsen of samenvoegen mogelijk. Andere functies omvatten een geïntegreerde subnetcalculator, exportfuncties van de gegevens in het CSV-formaat (coma separated values), statistieken en volledige controleerbaarheid. Door de gebruiker te definiëren kolommen maken het mogelijk de software aan te passen aan de behoeften van een organisatie. De software biedt een hulpmiddel dat automatisch DNS-zonebestanden maakt voor de beheerde netwerken (voor BIND en djbdns). Dankzij de geïntegreerde “IPv6 Migrator” is het mogelijk om automatisch verschillende IPv6-adresplannen te maken van de beheerde IPv4-netwerken.

De volgende talen worden momenteel ondersteund: Chinees (traditioneel en vereenvoudigd), Duits, Engels, Frans, Nederlands, Italiaans, Catalaans, Portugees, Russisch en Spaans.

Technische details

GestióIP is geprogrammeerd in Perl en is gebaseerd op CGI- scripts die zijn geïnstalleerd onder een Apache HTTP-server . Backend is een MySQL- database. Het draait over het algemeen op Unix- achtige systemen, maar de scripted installatie is ontworpen voor Linux . De verkenningsfuncties zijn gebaseerd op SNMP , reverse DNS- lookups en ICMP- echoaanvragen (“ping”). De SNMP-gebaseerde verkenning werkt in delen met de SNMP :: info-parelmodule. De authenticatieGebaseerd op Apache’s mod_auth, ondersteunt het meerdere authenticatiemechanismen zoals lokale gebruikers / groepen, MS- Active Directory , LDAP , Kerberos en anderen.

Webkoppelingen

  • Officiële website
  • Artikel De dagelijkse sleur van het sys-admin: GestióIP – Herding IP Cats van het Linux-magazine bij GestióIP ( PDF , 949 kB , Engels). Bezocht op 23 september 2011.
  • Artikel GestióIP – Nueva herramienta de código abierto para la gestión del direccionamiento IP van het Boletin de RedIRIS 88-89 04/2010 (PDF-bestand, 290 KB, Spaans). Bezocht op 23 september 2011.

Leave a Reply

Your email address will not be published.