FitSM is de naam van een standaardfamilie voor lichtgewicht IT-servicebeheer (ITSM). [1]
Overzicht en structuur
Hoewel FitSM zichzelf als standaard definieert, wordt het niet gepubliceerd en beheerd door een gevestigde standaardorganisatie zoals ISO. Niettemin is FitSM qua structuur en inhoud vergelijkbaar met ISO- of ISO / IEC-normen op het gebied van managementsystemen .
De documenten van de standaard zijn gestructureerd in verschillende genummerde delen, bijv. FitSM-1 bevat vereisten voor een effectief servicebeheersysteem (net zoals ISO 9001 kwaliteitsvereisten omvat binnen de ISO 9000 standaardfamilie ).
Alle delen van FitSM worden vrijgegeven onder Creative Commons- licenties. Er zijn vertalingen in andere talen (Duits en Spaans) aan de gang.
- FitSM-0 – Overzicht en vocabulaire : 70 definities van ITSM-termen
- FitSM-1 – Vereisten : Ca. 85 controleerbare vereisten voor een effectief servicebeheersysteem (SMS), onderverdeeld in 7 categorieën algemene vereisten ( GR ) en vereisten voor 14 servicemanagementprocessen(PR) .
- FitSM-2 – Doelstellingen en activiteiten : procesintroductie en procesactiviteiten aanbevolen om te voldoen aan de vereisten beschreven in FitSM-1
- FitSM-3 – rolmodel : beschrijving van algemene en processpecifieke rollen in een servicemanagementsysteem
- FitSM-4 – sjablonen en voorbeelden : verzameling van sjablonen en voorbeelden voor SMS-documenten (inclusief Service Level Agreement )
- FitSM-5 – Gids : verzameling van adviesdocumenten voor verschillende ITSM-onderwerpen
- FitSM-6 – Maturity Rating: een op Excel gebaseerde tool voor het beoordelen van vaardigheidsniveaus in de verschillende behoeftegebieden of het volwassenheidsniveau van een sms
Certificerings- en kwalificatieschema
Er is geen certificering voor conformiteit met FitSM-1, hoewel de beschreven vereisten natuurlijk kunnen worden gecontroleerd. Organisaties kunnen momenteel hun Service Management System “FitSM-gecertificeerd” niet officieel noemen, in tegenstelling tot ISO / IEC 20000.
Er is echter een kwalificatieschema voor individuen, vergelijkbaar met de bestaande trainingsschema ‘s volgens ITIL en ISO / IEC 20000, maar met aanzienlijk minder reikwijdte. De persoonlijke certificering is in 2013 gestart. Mensen die met goed gevolg examens hebben afgelegd, kunnen meestal verschillende certificeringsniveaus behalen als onderdeel van een training van één of twee dagen. Deze starten met het funderingsniveau, dat alle betrokken personen aanspreekt en eindigt met de expertstatus, die voornamelijk proces- en ITSM-projectmanagers behandelt. Persoonlijke certificaten worden momenteel uitgegeven door het TÜV SÜD- exameninstituut.
Oorsprong
FitSM is gebaseerd op resultaten van FedSM, een project in het kader van het zevende kaderprogramma van de Europese Unie voor onderzoek en technologische ontwikkeling ( FP7 ). Het oorspronkelijke doel van FedSM was om servicemanagement in e-infrastructuren ( e-science- infrastructuren) te ondersteunen.
In een deel van het project werden “Good Practices” ontwikkeld voor de implementatie van servicebeheer in e-infrastructuren, terwijl een ander deel van het project was om deze resultaten te gebruiken in drie e-infrastructuurorganisaties die bij het project betrokken waren (EGI.eu , FGI en PLGrid) om een effectief dienstenbeheersysteem (SMS) in te voeren. [2] Toen duidelijk werd dat de resultaten ook ten goede zouden kunnen komen aan veel IT-organisaties buiten de e-infrastructuuromgeving, besloot het projectconsortium de in het project geproduceerde documenten te publiceren als een “FitSM-standaard”.
Sinds het einde van het project in augustus 2015 is de FitSM-standaard gehandhaafd binnen een werkgroep van de IT-Education Management Organization ( ITEMO ). [3]
Verwerkt
FitSM definieert 14 processen die bekend zijn van ITIL en ISO / IEC 20000 :
- Service Portfolio Management (SPM)
- Service Level Management (SLM)
- Service Reporting Management (SRM)
- Service Beschikbaarheid & Continuïteit Management (SACM)
- Capacity Management (CAPM)
- Information Security Management (ISM)
- Customer Relationship Management (CRM)
- Supplier Relationship Management (SUPPM)
- Incident & Service Request Management (ISRM)
- Problem Management (PM)
- Configuratiebeheer (CONFM)
- Verandermanagement (CHM)
- Release & Deployment Management (RDM)
- Continuous Service Improvement Management (CSI)
FitSM heeft minder processen dan ITIL. Een aantal meer strategische processen ontbreken in FitSM. Verder zijn enkele processen samengevat. In het proces Incident & Service Request Management (ISRM) worden de verwerking van incidentmeldingen (Incident) en serviceverzoeken (Service Request) samengevat als in Versie ITIL V2. [4]
Referenties
- Spring omhoog↑ FitSM . ITEMO. Betreden op 29 oktober 2015.
- Jump-up↑ Marcin Radecki, Tadeusz Szymocha, Tomasz Szepieniec, Roksana Różańska: PL- netwerkbewerkingen verbeteren op basis van FitSM-standaard . In: Springer International Publishing (ed.): Collegedictaten in de informatica . 8500, 1 januari 2014, blz. 94-105. doi : 10.1007 / 978-3-319-10894-0_7 .
- Jump up↑ Sy Holsinger: nieuwe standaard voor IT-servicebeheer – FitSM . In: Geïnspireerd . Nr. 21, 28 oktober 2015.
- Spring omhoog↑ http://www.dsoellner.de/blog/35-fitsm-konkurri-oder-ergaenzung-zu-itil