Edge Computing

In tegenstelling tot cloud computing verwijst edge computing naar de gedecentraliseerde gegevensverwerking aan de rand van het netwerk , de zogenaamde edge.

Beschrijving

Edge computing verplaatst computertoepassingen, gegevens en services van gecentraliseerde knooppunten ( datacenters ) naar de buitenranden van een netwerk. Voor deze aanpak zijn bronnen nodig die niet permanent zijn verbonden met een netwerk, zoals controllers , notebooks , smartphones , tabletcomputers en sensoren . Edge computing omvat tal van technologieën zoals sensornetwerken, mobiele gegevensverzameling, analyse van mobiele handtekeningen , peer-to-peer en ad-hocnetwerken . Edge computing kan worden gebruikt als een architectonisch concept voor het internet der dingen(IoT) dat uniek herkenbare fysieke objecten koppelt aan een virtuele representatie in een internetachtige structuur. Edge Computing kan ook worden aangeduid als Fog Computing of als Local Cloud of Cloudlet [1] .

Quote: “De intelligentie van apparaten en sensoren voor gegevensverzameling is aanzienlijk gegroeid en gedecentraliseerd. De verwerkingselementen zijn dichter bij de sensor geplaatst. Maar niet alleen de meters werden slimmer. Er zijn ook intelligente sensoren bijgekomen die sensorelement, signaalconditionering, ingebedde verwerking en de digitale interface (het bussysteem ) combineren in een uiterst kleine vormfactor of systeem. “Rahman Jamal, Global Technology and Marketing Director of National Instruments (NI) [2]

Voor- en nadelen

De diensten van de Edge App verminderen aanzienlijk de hoeveelheid gegevens die moet worden overgedragen, en dus de gegevensuitwisseling en transmissieafstand, waardoor transmissiekosten en vertragingen worden verminderd en de algehele servicekwaliteit verbetert. In het geval van edge computing zijn centrale datacenters minder vaak of helemaal niet nodig, wat een groot knelpunt voor gegevensoverdracht en een mogelijke bron van fouten voorkomt. Beveiliging verbetert ook omdat gecodeerde bestanden dichter bij de netwerkkern worden verwerkt. Wanneer de gegevens het bedrijf bereiken, kunnen virussen , beschadigde gegevens en hackeraanvallen vroegtijdig worden onderschept. Uiteindelijk vergroot de mogelijkheid om te virtualiseren de schaalbaarheidwat betekent dat het aantal randapparaten in het netwerk eenvoudig kan worden verhoogd. Edge Computing ondersteunt beter realtime internet of things-vereisten dan in de cloud. [3] Er zijn echter nadelen bij edge computing bij het verwerken of opslaan van een zeer grote hoeveelheid gegevens of de computer- of geheugenvereisten zijn erg onregelmatig.

Outlook

Edge Computing speelt een belangrijke rol bij het koppelen van de productiemiddelen in Industry 4.0 met informatie- en communicatietechnologie. In deze context kan de uitbreiding van de conventionele programmeerbare logicaregelaar (PLC) naar de randcontroller worden gezien.

Edge Controller

De Edge Controller is een vorm van een Programmable Logic Controller (PLC) die de verwerkingselementen dichter bij de sensor brengt, waardoor snelle analyse en filtering van sensorgegevens mogelijk is. Als gevolg hiervan is hij als lokale controller in staat om het datavolume in gedecentraliseerde datacenters te verminderen. Het belangrijkste verschil tussen de Edge Controller en de conventionele PLC is de grotere verwerkingscapaciteit van de gegevens, die wordt gegarandeerd door het gebruik van multicore-processors met een hogere prestatie.

Citaat: “Edge controllers zijn apparaten die de toepassing van cloudtechnologieën in productiehallen en machines mogelijk maken.” Alexander Bergner, Product Manager Industrial IoT op TTTech Computertechnik [4]

Een voorbeeld van een edge-controller is het PACcube-station PCR-EDGE310, dat is ontwikkeld door ProSign GmbH.

Zie ook

  • Ingebed systeem

Webkoppelingen

  • http://www.cebit.de/de/news/aktuelle-meldungen/nach-der-cloud-kommt-jetzt-das-fog-computing.xhtml
  • http://www.ni.com/white-paper/52926/de/
  • http://edge-controller.com

Individuele proeven

  1. Jump up↑ Wolfgang Wanner: Cloud versus Edge Computing. Funkschau, 6 juni 2016, toegankelijk op 21 juni 2017 .
  2. Jump up↑ Andreas Knoll: Edge Controller in plaats van PLC? Markt & Technik, 3 november 2016, toegankelijk op 21 juni 2017 .
  3. Jump up↑ Frank Sempert: Edge Computing voor het internet der dingen. Computerweek, 15 april 2016, toegankelijk op 21 juni 2017 .
  4. Jump up↑ Andreas Knoll: Vervangt de Edge Controller de PLC? computer-automation.de, 23 november 2016, toegankelijk op 21 juni 2017 .

Leave a Reply

Your email address will not be published.