DEUREN

DEUREN ( D se Dynamic O bject O riented R EISEN S ysteem ) is een software voor requirements management en was het Quality Systems & Software (QSS) [1] ontwikkeld begin jaren 1990. De eerste versie van DOORS werd in februari 1991 ingezet bij het Britse ministerie van Defensie. De eerste commerciële versie van DOORS werd in april 1993 vrijgegeven tijdens de Software Technology Conference in Salt Lake City [2] . QSS werd op 8 augustus 2000 door Telelogic gekocht [3] . De aankoop van Telelogic was opnieuw door IBMvoltooid op 3 april 2008 [4] .

In documentstijl biedt DOORS een gestructureerd record en beheer van verzoeken (objecten) die kunnen worden getagd met attributen die de gebruiker heeft geselecteerd. Om de vereisten te onderscheiden, kent DOORS de objecten elk een uniek identificatienummer toe. Een tabelweergave van de objecten toont bovendien de attributen naast de vereisten. Deuren kunnen teksten en afbeeldingen importeren en exporteren (zelfs opgemaakt) uit Microsoft Word en Excel. De intern opgeslagen RTF-indelingen (inclusief OLE-objecten) kunnen worden bekeken maar niet altijd worden bewerkt (bijvoorbeeld tekstkleuren). De gebruikersinterface van Doors kan niet zonder muis worden gebruikt, omdat sommige opdrachten alleen als symbool beschikbaar zijn en niet via een menu. De tekstinvoer is iets ingewikkelder dan z. In Word, omdat vóór elke alinea de classificatie (object op hetzelfde of ondergeschikte niveau, kop of inhoud) moet worden geselecteerd.

Objecten kunnen aan elkaar worden gekoppeld voor het volgen van vereisten tijdens het projectproces (tracing). De traceerbaarheidskoppelingen kunnen worden gemaakt via het menu of door te slepen en neer te zetten tussen twee verzoeken. Naast het verzoek geeft DEUREN ook een koppelingsindicator weer na het koppelen, wat een uitgaande of inkomende link vertegenwoordigt op basis van de richting van de pijl en de kleur. Tegelijkertijd kan de koppelingsindicator worden gebruikt om te navigeren tussen de gekoppelde aanvragen.

Alle wijzigingen aan objecten worden opgeslagen in een geschiedenis, waarbij verschillen in OLE-objecten kunnen worden vastgelegd maar niet altijd worden bekeken. De status van een module kan reproduceerbaar worden opgeslagen in een basislijn, verschillende modules kunnen worden georganiseerd in basislijnsets, basislijnen kunnen met elkaar worden vergeleken.

DOORS is een client-servertoepassing op basis van een eigen database . Verschillende analyse-instrumenten zijn beschikbaar. Automatisering van bewerkingen is mogelijk met de scriptingtaal DXL (DOORS eXtension Language [5] ).

Van DOORS kunnen de gegevens worden gebruikt om een UML -2.0-model te maken. DOORS ondersteunt het Requirement Interchange Format (RIF / ReqIF) voor gegevensuitwisseling en Open Services for Lifecycle Collaboration (OSLC) als een interface voor het testen van management-, wijzigings- en modelleringshulpmiddelen [6] .

DOORS wordt gebruikt in ruimtebeheer [7] , luchtvaart , de auto-industrie en spoorwegtechniek voor systeem- en softwarespecificatie in requirementsbeheer .

Laplante [8] introduceert DOORS als een van de vijf tools voor het beheer van commerciële vereisten. Verder wordt er bij Ebert aandacht besteed aan de software. [9]

Literatuur

  • Gerhard Versteegen (ed.): Requirements Management . Springer, 2004, ISBN 3-540-00963-9 .

Individuele proeven

  1. Jump up↑ Bedrijfsomschrijving QSS van 30 juli 1998 (Engels)
  2. Spring omhoog↑ WAAR komen DEUREN vandaan
  3. Jump-up↑ Gartner-analyse van de acquisitie van QSS door Telelogic op 15 augustus 2000
  4. Jump up↑ IBM voltooit overname van Telelogic AB
  5. Jump Up ↑ IBM Rational DOORS DXL Referentiehandleiding Release 9.3, Pagina 13
  6. Jump-up↑ Documentatie IBM Rational DOORS 9.5.2 – Integraties configureren met OSLC
  7. Jump up↑ F. Wallrapp, A. Lex: Vereistenbeheer voor missievoorbereiding bij het Duitse ruimtevaartcentrum (GSOC) . 2010 ( dlr.de – SpaceOps Conference 2010 Huntsville, AL, VS).
  8. Jump up↑ Phillip A. Laplante: Requirements Engineering voor software en systemen . Auerbach Publications, Boca Raton (FL / USA) 2009, ISBN 978-1-4200-6467-4 , blz. 160 (Engels).
  9. Jump up↑ Christof Ebert : Systematic Requirements Engineering and Management . 4e editie. dpunkt.Verlag, Heidelberg 2012, ISBN 978-3-89864-812-7 , pp. 336-340.

Leave a Reply

Your email address will not be published.