Controleer MK

Check_MK is een monitoringsysteem ontwikkeld in Python , dat in essentie open source is . Het is gebaseerd op Nagios en breidt dit uit met verschillende componenten. [3] [4]

Geschiedenis

Check_MK is in 2008 gemaakt als een agent- vervangend shellscript voor Inetd en is in april 2009 uitgegeven onder de GPL . [5]

Componenten

Configuratie & Check Engine

In plaats van de normale Nagios-configuratiebestanden vindt er een afzonderlijke detectie van services en het genereren van instellingen plaats. Bij het uitvoeren van de tests (Engels controles ) check_mk werkt op een unieke manier. In de testperiode, elke host is (Engels gastheer ) slechts eenmaal gecontacteerd. De testresultaten worden als passieve controles naar Nagios verzonden . Dit verbetert aanzienlijk de prestaties op de bewakingsserver en op de hosts die moeten worden bewaakt.

Livestatus

Livestatus is een brokersmodule van Nagios die directe toegang biedt tot host- en servicestatusgegevens via een UNIX-socket. Hierdoor kunnen add-ons, zoals NagVis, snel en efficiënt toegang krijgen tot statusgegevens, waardoor de noodzaak voor de NDO-database overbodig wordt. Toegang is via een eenvoudig protocol en is mogelijk vanuit elke programmeertaal zonder een speciale bibliotheek.

Multisite – Webgui

Multisite vervangt de klassieke grafische gebruikersinterface Nagios-GUI . Naast een snelle pagina-indeling biedt het door de gebruiker definieerbare weergaven, gedistribueerde monitoring door integratie van verschillende monitoringinstanties via live-status, integratie van NagVis en PNP4Nagios, een geïntegreerde LDAP-verbinding, toegang tot statusgegevens via webservice en nog veel meer.

WATO – Webbeheer

De Web Administration Tool maakt een systeem gebaseerd op Check_MK volledig bestuurbaar via de browser. Dit omvat het beheer van gebruikers, rollen, groepen, tijdsperioden, klassieke Nagios-cheques en meer. Autorisaties kunnen granulair worden toegewezen met behulp van een rolconcept.

Meldingssysteem

Verschillende kanalen kunnen per gebruiker verschillend worden ingesteld en geconfigureerd. Dus z. E-mail kan bijvoorbeeld de hele dag worden geactiveerd, maar alleen sms voor belangrijke problemen tijdens stand-by – zonder dat er meerdere kunstmatige gebruikers hoeven te worden gemaakt. Bovendien kunnen gebruikers hun meldingen zelf configureren.

Business Intelligence

De BI-module is geïntegreerd in de grafische gebruikersinterface. Het aggregeert de algehele status van complexe applicaties en vergelijkbare dingen uit veel individuele statusgegevens van hosts en services. Het werkt volledig op regels gebaseerd.

Mobiele interface

De mobiele versie van de grafische gebruikersinterface biedt toegang tot alle statusgegevens onderweg. Commando’s zoals het erkennen en instellen van uitschakeltijden kunnen ook worden uitgevoerd.

Event Console

De Event Console integreert de verwerking van logberichten en SNMP-traps in de monitoring. Het wordt geconfigureerd via een flexibele reeks regels en bepaalt welke van de inkomende berichten als geklasseerd worden. Het kan tellen, correleren, berichten verwachten, berichten herschrijven en meer. Het heeft ook een ingebouwde syslog-daemon die berichten direct ontvangt op poort 514 en een SNMP-trapontvanger die vallen op poort 162 ontvangt.

Zie ook

  • cactussen
  • Zabbix
  • Op5-monitor

Individuele proeven

  1. ↑ Ga naar:a Check_MK-edities . Mathias Kettner GmbH. Betreden op 27 november 2015.
  2. Spring omhoog↑ Abonnement voor OMD-downloads en ondersteuningscontracten . Mathias Kettner GmbH. Betreden op 27 november 2015.
  3. Jump up↑ Götz Rieger: Just Nagios – Netwerkbewaking met OMD en Check_MK . In: c’t . 3 november 2012, blz. 190 ( online introductie [toegankelijk gemaakt op 27 november 2015]).
  4. Jump up↑ Mathias Huber: Nagios-extensie Check_mk in versie 1.1.10 . Linux magazine . 9 maart 2011. Betreden op 27 november 2015.
  5. Spring omhoog↑ Mathias Kettner (check_mk) . In: Meet The Community . Nagios Enterprises. 17 augustus 2009. Betreden op 27 november 2015.

Leave a Reply

Your email address will not be published.