Chief Digital Officer

De Chief Digital Officer ( CDO ) is doorgaans een leidinggevende (C-level positie) op hoog niveau die belast is met het plannen en beheren van de digitale transformatie van een bedrijf of organisatie. De belangrijkste taak is meestal de ontwikkeling van een fundamentele digitaliseringsstrategie en de integratie ervan in reeds bestaande structuren. Daarbij neemt de CDO vaak een leidende rol binnen het bedrijf en neemt hij beslissingen die van invloed kunnen zijn op alle niveaus en gebieden van de organisatorische hiërarchie. [1]

Verspreiding en kritiek

De functie van Chief Digital Officer is maar een paar jaar in Duitsland bekend en komt daarom nauwelijks voor. In 2016 had slechts 2% van de Duitse bedrijven met meer dan 500 werknemers een CDO. [2] Desondanks neemt de trend naar overeenkomstige posities toe, vooral onder kmo’s en bedrijven . [3]

In verband met de nieuwe functie van Chief Digital Officer worden voorwaarden zoals de nog steeds onduidelijke definitie van rollen binnen bedrijven vaak bekritiseerd. [3] [4] [5] Om deze reden wordt een ” actie zonder strategie ” [3] gesproken, aangezien de CDO vaak een rol met verreikende doelstellingen is, maar zonder de nodige beslissingsbevoegdheid wordt gecreëerd.

Bronnen

  1. Jump up↑ Detlev Neumann: Chief Digital Officer: wat hij doet en zou moeten meenemen. Digital Mittelstand, 30 januari 2017, toegankelijk op 16 maart 2017 (Duits).
  2. Jump up↑ Bitkom: Chief Digital Officer – het onbekende wezen. 7 maart 2017, toegankelijk op 16 maart 2017 (Duits).
  3. ↑ Ga naar:a c Stephan Maaß: Chief Digital Officer – het onbekende wezen. The WORLD, 17 februari 2017, toegankelijk op 16 maart 2017 (Duits).
  4. Jump up↑ Wolfgang Herrmann: De meeste Chief Digital Officers werken in Beieren. CIO, 16 januari 2017, toegankelijk op 16 maart 2017 (Duits).
  5. Jump up↑ Hans Königes: CDO: Tandeloze tijger of digitaliseringspionier? Computerweek, 27 september 2016, toegankelijk op 16 maart 2017 .

Leave a Reply

Your email address will not be published.