Apparaatbeheer

Apparaatbeheer en device management is het centraal beheer van apparaten een IT-infrastructuur voor hun efficiënt en veilig zakelijk gebruik. Parallel wordt de term ook gebruikt in verband met het beheer van randapparatuur van een computer , zoals een printer of een muis.

Definities

 1. Activering en besturing van randapparatuur van een computer . Het besturingssysteem is meestal verantwoordelijk voor apparaatbeheer via stuurprogramma’s.
 2. Beheer en configureer verschillende apparaten zoals pc’s, laptops en mobiele apparaten binnen een organisatie. [1]

Potentiële kostenbesparingen en procesversnelling door:

 • centrale softwaredistributie en -update (software-updates)
 • Apparaatinventaris en configuratie

Beveiliging van gegevens:

 • centrale gegevensback-up (back-up) en herstel
 • Vernietiging van gegevens op mobiele apparaten in geval van diefstal of verlies

Voorbeeld van apparaatbeheer voor mobiele apparaten (zie ook Mobile Device Management ):

 • Configureren van mobiele eindapparatuur ( mobiele telefoons ) over de lucht-interface (OTA Configuration), bijvoorbeeld. Voor WAP- toegang, MMS , e-mail , PoC en andere services waarvoor een operator-afhankelijke configuratie vereist is .
 • Controleer de instellingen van een mobiel apparaat via de luchtinterface, bijv. B. door de klantenservice van de netwerkoperator
 • Applicaties installeren op mobiele apparaten ( smartphones , PDA’s ) via de etherinterface, bijv. B. Webbrowser , VPN- client, o. Ä.
 • Updaten van de firmware van mobiele apparaten (mobiele telefoons), ook wel FOTA genoemd (firmware over-the-air)
 • Blokkeer gestolen of verloren mobiele apparaten via de etherinterface om misbruik van gegevens te voorkomen

Met uitzondering van de configuratie via de ether (momenteel vanaf 2013) in Duitsland, worden geen andere apparaatbeheerservices voor mobiele apparaten gebruikt. De eerste mobiele telefoons die FOTA ondersteunen, zijn sinds december 2004 op de Duitse markt verkrijgbaar (bijvoorbeeld Motorola E1000).

De pioniers in de mobiele communicatiesector met betrekking tot OTA-configuratie waren Nokia , Ericsson en Openwave (toen Phone.com, voorheen Unwired Planet), wat in wezen heeft bijgedragen aan een uniforme standaard over de ether binnen het WAP-forum. Binnen OMA is de over-the-air configuratie geïntegreerd in apparaatbeheer.

Op het gebied van consumentenelektronica is FOTA al jaren een gangbare praktijk, bijvoorbeeld voor televisies, ontvangers , internetradio ‘s, enz.

Bronnen

 1. Jump up↑ PC Magazine: Definitie van: device management (vertaald uit het Engels)

Webkoppelingen

 • www.openmobilealliance.org

Leave a Reply

Your email address will not be published.